IIF: Efectele sancţiunilor occidentale, ale exodului companiilor, “migraţiei creierelor” şi colapsului exporturilor vor şterge 15 ani de câştiguri economice în Rusia

rubla ruseasca Sursă foto: Unsplash

Economia rusă se va contracta cu 15% anul acesta şi cu 3% în 2023, arată un raport publicat de Institutul Internaţional pentru Finanţe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres. Efectele sancţiunilor occidentale, ale exodului companiilor, “migraţiei creierelor” ruseşti şi colapsului exporturilor vor şterge 15 ani de câştiguri economice.

În raportul privind situaţia economiei Rusiei în urma invadării Ucrainei în 24 februarie, IIF nu se aşteaptă în următoarele luni la o încetare a focului şi apreciază că probabil sancţiunile vor fi extinse şi înăsprite.

Sancţiunile occidentale impuse în urma invaziei au dus la “dezintegrarea totală a 30 de ani de investiţii”, le-a spus jurnaliştilor Elina Ribakova, adjunctul economistului şef al IIF.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Oficialul a adăugat: “Aceasta este cifra pe care o estimăm în privinţa distrugerii lanţurilor valorice din ultimii 15 ani”, iar, dacă Europa nu va mai fi dependentă de exporturile ruseşti de energie, pe termen mediu economia Rusiei va fi şi mai mult lovită.

Deşi economia rusă încetineşte semnificativ şi puterea de cumpărare a populaţiei s-a redus, creşterea preţurilor la gaze şi ţiţei – principalele exporturi ale Rusiei – a majorat excedentul de cont curent al ţării în ultimele luni la un nivel record.

Ribakova a explicat că excedentul, precum şi aprecierea rublei după prăbuşirea iniţială, nu ar trebui să fie din greşeală apreciate ca dovezi ale evoluţiei peste aşteptări a economiei Rusiei.

În timp, impactul sancţiunilor va şi mai puternic, în special dacă Europa reduce semnificativ importurile ruseşti de energie, deşi va fi nevoie de luni de zile, dacă nu de ani, a apreciat oficialul IIF.

IIF estimează că formarea brută de capital fix în Rusia ar urma să scadă cu 25% în 2022, importurile cu 28% şi exporturile cu 25%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: