Agenția Internațională pentru Energie: Oferta mondială de petrol va avea dificultăți în a ține pasul cu cererea în 2023

petrol 1 Sursa foto: Pixabay

Oferta mondială de petrol se va lupta pentru a satisface cererea încă în creștere în 2023, a declarat miercuri Agenția Internațională pentru Energie (AIE), scrie Financial Times.

În prima sa prognoză pentru 2023, grupul a declarat că cererea de petrol va crește anul viitor cu 2,2 milioane de barili pe zi, ajungând la aproape 102 milioane de barili pe zi, datorită cererii puternice din țările în curs de dezvoltare.

În același timp, membrilor grupului de producători OPEC și aliaților săi, inclusiv Rusiei, le va fi mai greu să continue să crească producția pentru a satisface consumul în creștere, potrivit raportului lunar.

„Oferta globală de petrol ar putea avea dificultăți în a ține pasul cu cererea anul viitor, în condițiile în care sancțiunile mai stricte forțează Rusia să închidă mai multe sonde și o serie de producători se lovesc de constrângeri de capacitate”, spune Agenția Internațională pentru Energie.

Membrii Opec+, inclusiv Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, ar trebui să folosească mai mult din capacitatea lor de producție de rezervă deja redusă pentru a împiedica ca o piață echilibrată în 2023 să ajungă la deficit, a precizat AIE. „În acest caz, capacitatea de rezervă s-ar reduce la doar 1,5 milioane de barili pe zi, cel mai scăzut nivel din istoria recentă”.

În timp ce creșterea de 1,8 milioane de barili pe zi din acest an este determinată de creșterea consumului în economiile avansate, pe măsură ce restricțiile impuse de coronavirus sunt ridicate, 80% din creșterea de anul viitor va proveni din țările din afara OCDE, a precizat AIE.

AIE anticipează o piață restrânsă în 2023, chiar dacă „prețurile foarte mari ale produselor”, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, au redus deja cererea de benzină și motorină în economiile avansate în lunile aprilie și mai.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *