Prețul petrolului a scăzut vineri cu aproximativ 5%, până la minimul ultimelor trei săptămâni, condus de o prăbușire a cotațiilor futures ale benzinei din SUA, în condițiile în care majorările de dobândă ale marilor bănci centrale au alimentat îngrijorările legate de o încetinire puternică a economiei, scrie Reuters.
Contractele futures Brent au scăzut cu 5,85 dolari, sau 4,9%, la 113,96 dolari pe baril, în timp ce țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 6,66 dolari, sau 5,7%, la 110,93 dolari.
Pentru această săptămână, Brent era pe cale să înregistreze prima scădere săptămânală din ultimele cinci săptămâni, iar WTI era pe cale să înregistreze primul declin din ultimele opt săptămâni, pe măsură ce cresc îngrijorările că majorarea ratelor de dobândă ar putea provoca o recesiune.
Aceste temeri au ajutat la scăderea contractelor futures pe benzină din SUA cu peste 7%, analiștii fiind îngrijorați că prețurile ridicate la benzină vor începe să aibă un impact asupra cererii de combustibil.
Grupul auto AAA a declarat că prețul motorinei la pompă a atins vineri un nivel record de 5,798 dolari pe galon, în timp ce prețul benzinei a atins recordul de 5,016 dolari la începutul săptămânii.
Piața mondială a petrolului continuă să dea semne de „turbulențe”, a declarat vicepremierul rus Alexander Novak, care dă vina pe incertitudinile legate de redresarea producției de petrol în Libia, Iran și Venezuela și pe lipsa infrastructurii energetice. Totuși, o mare parte din aceste turbulențe se datorează acțiunilor Rusiei de la invazia sa în Ucraina, la 24 februarie.
Italia ar putea declara săptămâna viitoare o „stare de alertă” sporită în ceea ce privește gazele naturale, dacă Rusia continuă să își limiteze livrările, au declarat două surse guvernamentale, după ce compania energetică Eni a raportat un deficit de fluxuri de la Moscova pentru a treia zi consecutiv.