Proiectele incluse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pe zona de irigaţii, în valoare 2,5 miliarde de euro, vor fi susţinute în continuare, a afirmat ministrul Agriculturii și Dezcoltării Rurale, Adrian Oros, citat de Agerpres. Anterior, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Chinea, a anunţat că Executivul european a trimis, numai săptămâna aceasta, 100 de pagini de feedback pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, existând opinii diferite pe partea de transport şi pe irigaţii. Ghinea a afirmat joi că în opinia CE suma alocată pentru infrastructura de transport este prea mare, în timp ce, pe partea de irigaţii, opiniile diferă în legătură cu impactul asupra mediului.
“Suntem într-un contact permanent atât cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, dar şi cu Comisia. Noi ne susţinem proiectele în continuare, preluăm observaţiile, aducem precizări. Eu sunt în continuare convins că trebuie să avem un proiect de ţară privind strategia de gestionare a apei şi că acest lucru se poate finanţa şi prin PNRR. Este vital, aşa cum este vital să avem investiţii în educaţie, sănătate şi infrastructură şi că în continuare vom merge în faţa Comisiei cu precizări tehnice: dacă acestea contribuie la obiectivele de climă şi eu sunt convins că aşa e, dacă au impact asupra corpurilor de apă, avem deja studii, am trimis precizări, dacă nu prejudiciază mediul. La toate aceste observaţii pe care CE le face noi avem răspunsuri, am propus să le trimitem şi un proiect tip ca să vadă în ce fel influenţează sau nu influenţează mediul aceste lucrări”, a declarat, joi, Oros la Digi 24.
Ministrul susţine că a transmis Comisiei Europene că fondurile pentru irigaţii nu vor fi folosite pentru lucrări în câmp ci pentru reparaţii şi reabilitarea infrastructurii de irigaţii.
România a primit observații de la Comisia Europeană la proiectul Planului Național de Redresare și Reziliență, negociem pe această temă, a declarat miercuri Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. Președintele Klaus Iohannis a afirmat anterior că a convocat pentru luni o ședință pe această temă, iar vicepremierul Dan Barna a spus că Bruxellesul ne-a transmis că nu dorește să dea bani pentru anumite componente, precum irigațiile.