Cât costă să trimiți un colet în și din orice stat din UE? Aplicația de calcul a Comisiei Europene, disponibilă și în limba română

cumparaturi colet livrare (2)

Instrumentul dezvoltat de Comisia Europeană, prin care cei interesați pot să afle costurile trimiterii unui colet în și din orice stat din Uniunea Europeană, este disponibil acum și în limba română. Astfel, utilizatorii pot afla din aplicația disponibilă aici cât îi costă să trimită un colet intern sau transfrontalier pe teritoriul UE, în funcție de tipul și greutatea acestuia, având acces la tarifele practicate de furnizorii activi pe piața serviciilor poștale la nivel național care au obligația de raporta aceste tarife.

Aplicația de verificare a tarifelor pentru livrarea de colete

Aplicația a fost dezvoltată ca urmare a aplicării Regulamentului privind serviciile de livrare transfrontalieră de colete, adoptat de Parlamentul și Consiliul European în 2018 pentru a încuraja concurență prin creșterea gradului de transparență a tarifelor acestor servicii.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Regulamentul impune că furnizorii cu 50 sau mai mulți angajați, precum și furnizorii stabiliți în mai mult de o țară din UE, să ofere autorității naționale de reglementare din țară lor tarifele interne și transfrontaliere pentru până la 15 servicii de baza de livrare a coletelor (în anumite cazuri, este posibil că autoritățile de reglementare să fi folosit un prag de 25 de angajați pentru a ține cont de anumite condiții din țara lor).  În cazul României pragul stabilit impune ca furnizorii cu peste 50 de angajați, precum și cei stabiliți în mai mult de o țară UE, să transmită tarifele pentru serviciile prevăzute de Regulament. Pe baza raportărilor autorităților naționale, Comisia Europeană centralizează și publică tarifele practicate de furnizori în aplicația destinată utilizatorilor de servicii poștale din întreaga Uniune.

Informațiile despre tarifele practicate sunt valabile începând cu data de 1 ianuarie a fiecărui an, nu includ TVA și sunt actualizate în fiecare an la 31 martie, tarifele publicate fiind raportate în moneda locală și în euro. Cursul de schimb aplicat de Banca Centrală Europeană la 31 martie este utilizat pentru conversia în euro.

Atenție! Tariful afișat raportat de un furnizor pentru un serviciu de livrare de colete poate include anumite condiții și restricții. În multe cazuri, caracteristicile unui serviciu de livrare de colete pot diferi de la un furnizor la altul.

Regulamentul privind serviciile de livrare transfrontalieră de colete

Regulamentul adoptat de Parlamentul European și Consiliul, ce poate fi consultat aici, se aplică începând cu 22 mai 2018 și contribuie la mai buna funcționare a piețelor, asigurând o supraveghere mai eficientă și mai coerentă a piețelor de colete. Aplicarea Regulamentului urmărește creșterea transparenței tarifelor, în vederea reducerii diferențelor tarifare nejustificate precum și a tarifelor plătite de persoanele fizice și de întreprinderile mici și mijlocii, în special cele aflate în zonele izolate sau slab populate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: