Nicușor Dan: Am semnat azi dimineață dispoziția de demolare pentru Cathedral Plaza

Cathedral Plaza Sursa foto: Facebook/Nicușor Dan

Primarul Nicușor Dan a anunțat miercuri că a semnat dispoziția de demolare pentru Cathedral Plaza, clădirea construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe strada General Berthelot.

Încă din ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să demoleze clădirea. Această obligație a fost însă ignorată de foștii primari Sorin Oprescu și Gabriela Firea, spune Nicușor Dan.

„Precizez că mai sunt de parcurs câțiva pași administrativi până la începerea efectivă a lucrărilor de demolare, așa că voi reveni cu informații la momentul potrivit. Cheltuielile cu demolarea vor fi suportate inițial de municipalitate, iar finalmente vor fi recuperate de la proprietarul clădirii. Scopul nostru este ca terenul pe care se află acum Cathedral Plaza să fie integrat armonios în peisajul urbanistic al Bucureștiului, iar pentru asta avem toată deschiderea de a colabora atât cu proprietarul, cât și cu Primăria Sectorului 1”, a transmis primarul Capitalei.

Millennium Building Development (MBD), proprietarul Cathedral Plaza, spunea în 2017 că costurile demolării s-ar ridica la 70 de milioane de euro, care ar trebui suportați de municipalitate.

Proiectul Cathedral Plaza al dezvoltatorului Millennium Building Development (MBD) a fost autorizat de Primăria Sectorului 1 pe 24 februarie 2006. Lucrările au început pe 9 martie a aceluiași an, scria HotNews. În aprilie 2006, autorizația a fost contestată în instanță de reprezentanții Arhiepiscopiei Româno-Catolice din București pe motiv că afecta atât imaginea, cât și structura Catedralei Sfântul Iosif. Din iulie 2007, lucrările au fost întrerupte de mai multe ori din cauza litiigiilor dintre Arhiepiscopie și dezvoltatorii proiectului. Imobilul a fost finalizat în mod oficial în iunie 2011.

O lună mai târziu, în iulie 2011, Curtea de Apel Suceava a respins cea de a șasea și ultima cale extraordinară de atac promovată de MBD „stabilind irevocabil nulitatea autorizației de construire a auto-intitulatei clădiri Cathedral Plaza”.

În anul 28 iunie 2012, Tribunalul Dâmbovița l-a obligat pe Primarul Municipiului București să emită decizia privind desființarea turnului Cathedral Plaza. Sentința a devenit definitivă și irevocabilă în ianuarie 2013, în urma deciziei Curții de Apel Ploiești.

Sursa foto: Facebook/Nicușor Dan

Comentarii

  1. Wow. În România se demolează ceva ce a fost construit haotic?! Un pas mic pentru primărie, un pas uriaș pentru țară. De obicei rămân în picioare toate palatele zigănești și toate operele arhitecturale grotești. Numai în orașul în care locuiesc s-au distrus iremediabil zone în care era instituită protecție a monumentelor, cu ajutorul tuturor capetelor de cretă din administrație, în frunte cu Min. Culturii, care dă avize pentru orice ra.hat grotesc.

    • Te inseli, escrocheria a fost facută de corupta justitie din Romania, in colaboare cu perfida biserica romano-catolica, caci o instanta din Suceava !!! a anulat o autorizatie de constructie post factum (adica după multi ani), iar acum Slugusor Dan vrea sa o demoleze pe banii FRAIERILOR din Bucuresti!!!
      pî.sî. Tot Nicusor, care vrea sa demoleze o constructie noua, le interzice proprietarilor de imobile ruinate sa le demoleze, pe banii lor, pretextând ca acele ruine ( dar și hala Matache etc.) ar fi… monumente arhitectonice!!!

    • Romanii trebuie interzisi in construcții, dl Racoviță cunoaște mafia constructorilor romani, falsurile si distrugerile lor in cârdășie cu politicienii corupți.

  2. Poate asa vor intelege evreii ca asta nu e chiar tara nimanui…ei cred ca prin spaga pot rezolva orice afacere. Felicitari primarului!!!
    Gunoaiele dinaintea lui au tergiversat incredibil de mult aceasta chestiune.

  3. Inteleg ca tu sustii ca in realitate este o controversa religioasa, intre evreii care au construit imobilul si catolicii care au obtinut prin fraudarea legii decizia de demolare, invocând ca imobilul, care a avut toate autorizatiile legale, face umbra catedralei catolice!!!

  4. Domnului primar-general Nicusor Dan…cu speranta si incredere INCA….
    Citesc-,,Nicusor Dan a semnat pt demolarea Cathedral Plaza,,- pe bune, alta treaba mai buna pt bucuresteni n-ati avut?!…Ma ingrozeste gandul ca s-ar putea chiar sa se demoleze gigantul turn, fara sa se tina cont de ce ar insemna asta! Toate cladirile din jur, toata structura cladirilor din jur ar fi afectate de prabusirea prin implozie a gigantului din vecinatatea Catedralei romano-catolice, care ar fi zguduita ea insasi,poate chiar distrusa total, de daramarea cladirii uriase cu care se invecineaza!

    …Am crezut/am sperat ca un olimpic premiat de loc 1 la matematica de talie mondiala/de 2 ori la rand/ va fi…altfel, mai pragmatic, mai calculat, mai muncitor/mai…ALTFEL, in sens bun/ decat predecesorii sai la Primaria generala, si ma doare/ma doare cumplit gustul dezamagirii pe care o simt tot mai acut pt actiunile/non-actiunile idolului meu- Nicusor Dan/cel mai destept roman candva/NUMARUL 1 matematician al Planetei Albastre timp de 2 ani consecutiv !!

    …(Fara sa mai aduc vorba de Cismigiu/locul meu preferat din Bucuresti si pe care l-ati lasat in paragina cum niciodata/da niciodata nu a fost!!!!), deci…Sa semnati demolarea acestui zgarie-nori bucurestean este o…ma rog, sa spunem o tampenie cel putin daca v-ati gandi la binele cetatenilor din Bucuresti!!

    …Daramarea prin implozie ar fi ca un cutremur devastator pt Bucuresti. Toate cladirile din jur ar fi afectate la structura.Tot sectorul 1 este impanzit cu cladiri cu buline sau aflate in risc seismic gradul 1,2 si la urgente pt consolidari si nu trebuie decat sa se scuture mai tare ca sa se prabuseasca! Ganditi-va,dle N.Dan, ca sub toate cladirile din Bucuresti balteste apa din tevile de apa calda/incalzire-tot Bucurestiul sta pe o perna de apa din cauza pierderilor de apa din retea, e ca si cum ar sta sub un burete imbibat de umezeala.Doar un ,,cutremur,, artificial creat mai trebuie ca sa se deschida portile iadului revoltelor sociale din Bucuresti va mai trebuie si sa distrugeti tot, dar absolut tot! Nu aveti alta treaba de facut pt binele bucurestenilor?!…Gasiti un mod onorabil si legal sa va retrageti semnatura pt demolarea acestei cladiri monstuos de inalte ca sa nu dezvolte ENORME probleme daca ar fi daramata!

    GANDITI PRAGMATIC!! Inteligent.Incercati sa faceti BINE pt cetatenii care v-au votat si pt cei care nu v-au votat, astfel incat sa fie toti in castig. Va plangeti ca nu puteti face lucruri importante pt ca Primaria generala nu are suficienti bani.OK! Cine va opreste sa faceti bani?!…Cladirea asta construita de atata amar de ani produce bani prin inchiriere! Ce impozit plateste Pimariei?…Sa spunem ca 1 milion de euro pe an.OK ! Daca e construita…ilegal/desi minunea asta de cladire nu s-a construit intr-o saptamana, ci in multi ani/ei bine, in loc de 1 milion de euro/an spuneti ca TREBUIE sa plateasca 50 de milioane de euro/70 de milioane de euro ! Toti ar fi in castig! Cetatenii din Bucuresti, Nicusor Dan, ca primar general,proprietarul cladirii,biserica romana-catolica, cladirile subrede din jur…

    …Din majorarea de impozit pe cladire- de la 1 milion de euro/sa zicem ca plateste proprietarul cladirii acum, pana la 50/70 de milioane de euro pe an, Nicusor Dan,primarul general actual al Capitalei ar putea sa faca multe/foarte multe lucruri in fiecare an- sa achizitioneze locuinte sociale pt tinerele familii/de exemplu/sa construiasca gradinite/crese/sa faca un milion de lucruri bune , de ce nu profitati dle Nicusor Dan de oportunitatea extraordinara de a fi PRIMARUL GENERAL al Bucurestiului si sa scrieti istorie pt cetatenii bucuresteni, sa fiti un exemplu de primar din RO , care printr-o minte geniala , de olimpic international la matematica, reuseste sa faca lucruri senzationale pt binele oamenilor?!…De ce sa daramati, de ce sa nu construiti prin impozitarea uriasa a acestei cladiri?!…Sa nu veniti cu scuza ca la baza aceste hotarari de a demola sta o sentinta judecatoreasca din Suceava/Dambovita etc de-acum 100 de ani.Aiurea! De peste 30 de ani se judeca si se rejudeca procesele Revolutiei si Mineriadelor, se anuleaza si se caseaza sentinte, se pot gasi solutii avocatesti daca se vrea!!…In acest caz, TOATA LUMEA PIERDE !!…( v-a batut soarele in cap/v-ati prostit/sunteti prostit de ,,binevoitori,, care va susura in urechi tampenii in loc sa va impinga din spate sa faceti ce chiar trebuia facut/ce chiar trebuie facut de urgenta?!…Dezamagitor!…Va taiati singur craca politica de sub picioare facand ce nu trebuie, in loc sa faceti ce trebuie!!!!).

    …Cica, Primaria generala nu are bani sa curete gainatul de pe bancutele din Cismigiu dar ar avea vreo 70 de milioane de euro de aruncat pt daramarea zgarie-norului, urmand ca suma sa fie recuperata/niciodata/peste 100 de ani/la Pastele Cailor/de la proprietarul cladirii?!…In loc sa aruncati cu banii pe care nu-i aveti decat prin imprumuturi, nu mai bine castigati pt bucuresteni bani adevarati/multi/foarte multi bani de la proprietarul cladirii?!…

    …Intrebare=Bine, ce se intampla daca proprietarul cladirii nu este de acord sa plateasca un impozit de 50/70 de milioane de euro in loc de 1 milion de euro?!…Buna intrebare dle Nicusor Dan!…Va raspund- ii confiscati cladirea, dupa care inchiriati sau vindeti cladirea si aveti bani multi la PGC si in acest caz sa faceti foarte/foarte multe lucruri bune pt oameni!!…( Nu faceti va rog aceeasi greseala pe care a facut-o dl.premier Ciolos cand a dat afara Antena 3 din sediul lor, a lasat sa se paragineasca cladirea in loc sa le ceara o chirie uriasa si sa-i lase sa-si continue activitatea fara sa-i zapaceasca-nimeni nu a avut de castigat, ba dimpotriva,toata lumea a pierdut iar poporul a trebuit sa plateasca sa fie pazita cladirea goala…).

    …Va implor,dle Nicusor Dan,sa fiti un Primar general adevarat ! E asa de usor sa fiti un Primar general senzational de bun si folositor cetatenilor daca va ganditi STRICT la BINELE lor- imediat si pe termen lung!!…Ascultati-le nevoile si puneti-va in slujba intereselor cetatenilor bucuresteni!!…Nu e timpul chiar pierdut, dar trebuie sa va treziti din toropeala si zapaceala si sa ganditi ca va pregatiti pt Olimpiada mondiala de matematica si trebuie sa fiti cel mai bun, NUMARUL 1 din lume, ceea ce ati fost/2 ani consecutiv !!…
    …Cine spune ca nu puteti sa fiti si Primarul general nr.1 din istoria Bucurestiului?!…Va lipseste ambitia?!…Timpul tace si trece!…Nisipul din clepsidra se scurge…2024 e pe aproape….Concentrati-va si LA TREABA !!….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *