Investitorii sunt acum mai pesimiști în ceea ce privește economia germană decât au fost vreodată de la criza datoriilor din zona euro de acum mai bine de un deceniu, fiind îngrijorați de faptul că o scădere bruscă a livrărilor de gaze naturale rusești și creșterea prețurilor la energie vor arunca țara în recesiune, potrivit analiștilor de la Centrul pentru Cercetare Economică Europeană din Mannheim (ZEW)
Indicatorul Institutului ZEW privind așteptările investitorilor cu privire la cea mai mare economie a Europei a coborât la cel mai scăzut nivel din 2011 încoace, scăzând de la 53,8 la 55,3, ceea ce subliniază adâncirea pesimismului cu privire la consecințele economice ale invaziei Rusiei în Ucraina.
Sondajul realizat de think-tank în rândul participanților de pe piața financiară oferă un prim indicator al sentimentului economic după ce Rusia a redeschis conducta Nord Stream 1 după o întrerupere pentru întreținere luna trecută, dar a menținut principala conductă de livrare a gazului către Europa funcționând la doar o cincime din capacitate.
Economiștii și-au redus estimările privind creșterea economică în Germania și în zona euro în acest an, majorând în același timp previziunile privind inflația și avertizând că o întrerupere a livrărilor de energie rusească ar obliga Berlinul să raționalizeze livrările de gaz pentru marii consumatori industriali.
Marți, energia electrică de bază din Germania pentru livrarea de anul viitor, prețul de referință european, a crescut cu peste 5%, ajungând la un nivel record de 502 euro pe megawatt oră, potrivit European Energy Exchange. Acest preț este de șase ori mai mare decât cel de acum un an – determinat de creșterea bruscă a costului gazului utilizat pentru a genera electricitate și de valul de căldură prelungit din Europa, care a perturbat capacitatea de generare.
Prețul în creștere al energiei a dus la creșterea costului importurilor pentru Germania și alte țări din zona euro, ceea ce a dus la creșterea deficitului comercial al blocului la 24,6 miliarde de euro în iunie, față de un excedent de 17,2 miliarde de euro în aceeași lună a anului trecut, potrivit datelor Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene. Valoarea exporturilor din blocul comunitar a crescut cu 20,1% în iunie față de anul trecut, dar importurile au crescut cu 43,5%.
„Creșterea încă ridicată a prețurilor de consum și costurile suplimentare preconizate pentru încălzire și electricitate au în prezent un impact deosebit de negativ asupra perspectivelor sectoarelor economiei legate de consum”, a declarat Michael Schröder, cercetător la ZEW.
Acesta a precizat că sentimentul investitorilor s-a înrăutățit și din cauza înăspririi așteptate a condițiilor de finanțare după ce Banca Centrală Europeană a majorat rata de depozit cu 0,5 puncte procentuale ca răspuns la nivelurile record ale inflației din zona euro.