Peste 670 de unități de cazare erau în proiect la nivel național în ultimele trei luni, arată datele monitorizate de consultanții de la IBC Focus. Doar unul din cinci proiecte e în lucru, celelalte fiind în diverse stadii de intenție și proiect.
Mai precis, potrivit datelor monitorizate cu ajutorul platformei VICTA.ro, în perioada mai-august au fost identificate 673 unități de cazare la nivel național, arată informațiile publicate pe platforma proprie, HotelInvest. Cumulat, acestea ocupă o suprafață de 3,5 milioane mp și presupun o investiție estimată la 15,2 miliarde lei.
Constanța își menține titulatura de județ magnet pentru domeniul Horeca, cu un total de 129 unități de cazare. Un număr important de proiecte a fost identificat și în județele Cluj și Bihor (56 unități de cazare).
În ceea ce privește stadiile de execuție ale proiectelor, majoritatea se află în stadii incipiente (2 în intenție, 8 în proiectare, 427 în autorizare și 60 înainte de execuție). Doar unul din cinci proiecte se află în derulare (97 în construcție și 48 în amenajare).
În primul semestru din 2022 au fost identificate 1011 unități de cazare la nivel național. În topul județelor cu cele mai multe astfel de investiții se poziționează tot Constanța, cu un total de 199 proiecte.
În prima jumătate a anului, rezidențialul a fost domeniul care a atras cel mai mare interes din partea investitorilor, conform analizei semestriale IBC Focus. La nivel național se află, în diverse stadii, aproximativ 10.000 de astfel de proiecte. Podiumul este completat de sectorul industrial cu nici jumătate din numărul proiectelor rezidențiale și de investițiile de tip Hotel & Relaxare. Autorii studiului spun că cifrele “evidențiază faptul că turismul și-a revenit după perioada pandemică și interesul investitorilor începe, din nou, să prindă avânt”.
Proiectele noi identificate în S1 2022 sunt în creștere ușoară față de aceeași perioadă a anului trecut: +3%.
Cele mai înalte proiecte:
- 2 imobile în regim de înălțime 3S+P+28E+Eth: spații de locuit sezonier și servicii pentru turism. Proiectul din Constanța se află în stadiul de autorizare și ar ocupa o suprafață de 30.000 mp.
- Aparthotel, restaurant, SPA și plajă privată, în regim de înălțime S+P+25E – Pharos Tower Olimp 5 stele. Proiectul este localizat în Constanța, se află doar în stadiul de autorizare, potrivit IBC Focus. Proiectul este deja promovat pe site-ul companiei și anunțat pentru 2025
- Hotel Swissotel, în regim de înălțime 3S+P+M+18E – Niro Tower Hotel. Hotelul din București se află în stadiul de amenajare și ocupă o suprafață de 30.000 mp.
Tp 3 proiecte mari in constructie/amenajare conform VICTA.ro:
- Complex aparthotel 2S+P+9E+10E, 564 de apartamente, piscina, spa & fitness, 4 restaurante, market – White Titanic Mamaia – Constanța, 41580 mp, 74.84 mil ron (amenajare)
- Hotel Swissotel, 3S+P+M+18E, 4 stele, 225 camere si 17 apartamente, 4 stele – Niro Tower Hotel – București, 30000 mp, 276 mil ron (amenajare)
- Ansamblu apartamente de vacanta S+D+P+12E + terasa circulabila, cu spatiu comercial la parter, centru wellness, piscina interioara, restaurant- Sopra Resort Saturn – Constanța, 22800 mp, 68 mil ron (construcție)
Revigorare în domeniul Turismului. Activitatea în HoReCa, plus 40%
În primele șase luni ale anului, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, a înregistrat o cifră de afaceri cu 36,7% mai mare comparativ cu același interval din 2021, influențată de creşterea cifrei de afaceri în Turism, arată datele INS: activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor au crescut cu 42,7%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor cu 39,7%.
Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în primele patru luni ale anului au crescut cu 33,8% faţă de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. Sosirile turiştilor străini au crescut la un procent de 13,5% din total. Sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au crescut cu 54,2% în luna aprilie față de aceeași lună a anului trecut, iar înnoptările cu 58,7%. În aceeași lună, la punctele de frontieră, sosirile vizitatorilor străini au crescut cu 188,7%, iar plecările în străinătate ale vizitatorilor români cu 136,9%.
Vezi și: