Piaţa rezidenţială din București și Ilfov a crescut „din inerție”, dar dă semne de încetinire. Se observă în piață multe reduceri de prețuri sau diverse oferte promoționale

locuinta constructii bricolaj Sursa foto: Pexels / Tima Miroshnichenko

În București și județul Ilfov au fost vândute în trimestrul al doilea al acestui an aproape 10 mii de locuințe noi (8.350 de unităţi pentru Bucureşti şi 1.450 de unităţi pentru Ilfov), în creştere cu 3,8% faţă de trimestrul anterior.

Mai mult, al doilea trimestru al anului a marcat o creştere de 16% faţă de trimestrul al doilea din 2021 şi o dublare faţă de aceeași perioadă din 2020.

Dar, atrage atenția compania de consultanţă imobiliară JLL, „suntem pregătiţi să asistăm la o încetinire în trimestrul al treilea din 2022, această tendinţă fiind deja vizibilă în luna iunie 2022.”

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Compania mai notează că evoluția pozitivă de la un trimestru la altul este una condusă de inerție, dar este puțin probabil să fie susținută și în următoarele trimestre.

După o evoluţie scăzută, sezonieră, în luna aprilie, activitatea s-a reluat în luna mai, într-un ritm semnificativ mai ridicat, comparativ cu mai 2021, iar acest lucru s-ar putea datora faptului că oamenii s-au grăbit să ia credite înainte de creșterea dobânzilor, scrie într-un raport al companiei de consultanță imobiliară.

Iar în iunie, volumul tranzacțiilor a fost în scădere tocmai din cauza majorării dobânzii cheie.

Pe de altă parte, și în piața imobiliară se simt efectele inflației. Astfel, preţurile rezidenţiale au înregistrat o creştere de 4% în trimestrul al doilea al acestui an, faţă de trimestrul anterior. Majorarea a fost constantă în ultimii 5 ani și prețurile au ajuns la o medie de 1.720 euro / mp. 

Creşterea preţurilor este neaşteptată, având în vedere evoluţia cererii şi contextul economic şi financiar general, notează compania de consultanță.

Pe de altă parte, sunt observate în piață multe reduceri de prețuri sau diverse oferte promoționale. 

Iar pentru restul anului, scrie în analiza JLL, piața va trebui să găsească un echilibru între cererea în scădere, costurile majorate ale materialelor de construcții, furnizarea lor cu dificultate, inflație ridicată și condiții mai grele de creditare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: