Facturi uriașe la energie, de  6500 de de lei sau chiar 30.000 de lei, apărute în spațiul public, sunt, de fapt, sume rezultate din calcule de regularizare pe o perioadă destul de lungă de timp, spune președintele Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorulor (ANPC), Horia Constantinescu, la Radio România. Urmează însă clarificări cu privire la tarifele la care se face regularizarea.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

“Din păcate pentru cei ce au alarmat întreaga opinie publică, lucrurile nu se confirmă, cel puțin pentru câteva dintre cazurile verificate. Verificând facturile transmise presei, cele de 6500 de de lei de 30 de mii lei, aveam să aflu că era vorba de o regularizare pe o perioadă destul de lungă de timp, timp în care ori consumatorii nu au transmis indexul, ori cei însărcinați cu citirea contoarelor nu au făcut acest lucru, probabil așa cum ar fi trebuit să o facă, cantitate existând acolo și fiind obligatorie de a fi achitată. Urmează să discut săptămâna aceasta să vedem cum se calculează această regularizare la tariful de astăzi, în condițiile în care unele dintre cantități cu siguranță provin dintr-o perioadă cu un alt tarif și cred că aici lucrul trebuie lămurit”, a spus președintele ANPC.

“Vreau să demarez săptămâna aceasta discuții atât cu ANRE, cât și cu Asociația Furnizorilor de Energie legat de cum sunt citite contoarele și cum putem face dovada clară pe viitor că acolo a fost cineva să citească,are să arate că a fost dusă la îndeplinire această obligație și ia și o dată la 3 luni pentru că pare că de la acest lucru, de la această situație au fost generată următoarele legate de facturi și sume de exorbitante transmise opiniei publice”, a completat acesta.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Acesta nu a putut confirma anumite suspiciuni de practici incorecte, dar a dat și un exemplu de sancțiune. “A fost sancționat un furnizor pentru faptul că nu a emis la timp facturile, neemițându-le la timp am ajuns la calcularea unor penalități, în opinia colegilor mei incorecte legate de neachitarea unor facturi”, a spus oficialul.

Ce puteți face dacă aveți neclarități privind factura?

“Etapa inițială, pe care noi o recomandăm și dorim să o prindem într-un nou act normativ al protecției consumatorului, este să ne adresăm operatorului economic în cauză, pentru că nu de puține ori situațiile au fost lămurite în urma dialogului în acest fel. În condițiile în care răspunsul este nesatisfăcător, consumatorul trebuie să se adreseze ANPC. Credem că va trebui foarte bine lămurită această etapă procedurală de gestionare a unei sesizări, în așa fel încât să nu încărcăm excesiv niciuna dintre autorități”, a mai spus oficialul ANPC.