De ce nu a salvat statul Fabrica de Zahăr Luduș: Casa de Comerț Unirea, care trebuia să o preia, nu a fost înființată. Vânzătorul a cerut o sumă non-negociabilă

Zahar pixabay.com

Fabrica de Zahăr Luduș trebuia să fie cumpărată de Casa de Comerț Unirea, însă instituția nu era încă operațională, iar vânzătorul, grupul francez Tereos, a propus anumite termene și o sumă deja prestabilită, non-negociabilă, care a dus la sistarea discuțiilor, au declarat pentru Economedia surse din Ministerul Agriculturii.

„La momentul la care au avut loc discuțiile, ideea era ca Fabrica de Zahăr Luduş să fie achiziționată de Casa de Comerț Unirea în momentul în care aceasta va fi operațională. Casa de Comerț Unirea nu ar putea să cumpere nici dacă ar vrea fabrica de la Luduș din motive independente de Ministerul Agriculturii (nefiind încă funcțională, n.r.), iar la momentul respectiv când au fost discuțiile cu firma franceză Tereos ni s-au dat niște termene și o sumă deja prestabilită, non-negociabilă. Atunci s-a hotărât ca, până la înființarea Casei de Comerț Unirea, până să fie funcțională, să sistăm discuțiile cu ei”, au transmis sursele din Ministerul Agriculturii pentru Economedia.

Potrivit acestora, pe adresa instituției au venit mai multe intenții de achiziții de la firme private, iar ministerul a trimis datele de contact către reprezentanții sindicatelor cultivatorilor de sfeclă.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Acesta spun că în continuare se vor purta discuții, iar interesul ministerului este ca fabrica să își continue activitatea.

Fabrica de zahăr va fi lichidată și demolată

Sindicatul Liber Zahărul Luduş SA informează că a fost anunţat, miercuri, de patronatul Fabricii de Zahăr din Luduş, compania franceză Tereos România SA, că se continuă planul de lichidare şi demolare a obiectivului, după ce statul român s-ar fi retras din negocieri şi nu s-a găsit cumpărător, transmite Agerpres.

Procesul de închidere continuă, deși reprezentanți ai guvernului au promis în trecut că vor salva fabrica. În luna mai, prefectul județului Mureș, Mara Togănel, anunțase că Fabrica de zahăr din Luduș pe care vrea să o vândă compania franceză Tereos va fi cumpărată de statul român.

„Astăzi, 28.09.2022, am fost anunţaţi că Tereos România SA îşi continuă planul de lichidare şi demolare a Fabricii de Zahăr de la Luduş, că Statul s-a retras şi în concluzie nu s-a găsit cumpărător”, a arătat Sindicatul Liber Zahărul Luduş, într-un comunicat de presă transmis Agerpres.

Sindicaliştii afirmă că, în plină criză alimentară şi cu un război la graniţă, România ar autoriza distrugerea unei fabrici funcţionale, precum şi producătorii de sfeclă de zahăr.

În şedinţa Guvernului din 4 mai 2022, a fost aprobat un Memorandum prin care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale fusese mandatat în demararea negocierilor pentru menţinerea activităţii fabricii de zahăr de la Luduş – SC Tereos RO SA.

Mandatarea a avut loc în contextul deciziei anunţate de Grupul Tereos, care deţine una dintre ultimele două fabrici de procesare a zahărului din sfeclă din România, de a închide fabrica situată de la Luduş, ce funcţionează de peste 60 de ani.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) anunţa, la sfârşitul lunii mai, că a avut întâlniri cu managementul companiei Tereos România, pentru a prezenta echipa de negociere constituită şi pentru a stabili un calendar privind preluarea fabricii de zahăr de la Luduş.

„Vă transmit angajamentul ferm al statului român de a duce la bun sfârşit acest proces. Este nevoie să inventariem bunurile, activele, să demarăm auditurile necesare precum şi elaborarea documentelor aferente, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare. Cumpărăm fabrica pentru a produce zahăr, în parteneriat cu fermierii. Ne dorim să reluăm cât mai repede ciclul de producţie şi activitatea în fabrică, mai ales în contextul internaţional al pieţei zahărului”, declara ministrul Agriculturii de la acel moment, Adrian Chesnoiu, într-un comunicat remis Agerpres.

La rândul său, Francois Queva, CEO Tereos România, a infirmat toate zvonurile vehiculate în spaţiul public legate de închiderea fabricii, menţionând că angajamentul luat în faţa ministrului, încă din luna aprilie, privind disponibilitatea vânzării acestei unităţi de producţie către statul român a rămas neschimbat. De asemenea, reprezentantul companiei franceze a subliniat că nicio componentă a fabricii nu a fost dezmembrată, dezafectată sau vândută, se arăta în comunicatul MADR din luna mai.

Potrivit informării MADR de la acel moment, ambele părţi agreaseră un calendar al preluării investiţiei, ţinând cont şi de necesitatea salvării locurilor de muncă pentru personalul angajat în fabrica de zahăr de la Luduş.

Până în anul 2021, zahărul obţinut din sfecla de zahăr cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern de 500.000 tone zahăr/an.

La sfârșitul lunii septembrie 2021, fabrica din România avea 153 de angajați permanenți, totalul angajaților la nivelul întregului grup fiind de 15000. Tereos, cel de-al doilea mare producător de zahăr din lume ca volum al operațiunilor, și-a revizuit amănunțit afacerile după remanierea conducerii sale, survenită spre sfârșitul anului 2020. Noua echipă, care s-a declarat îngrijorată de marile datorii ale firmei, a făcut din reducerea acestora una dintre principalele sale priorități.

Potrivit primarului Ludușului, Ioan Cristian Moldovan, în zona fabricii de zahăr există 25 de hectare ce vor fi scoase la vânzare de patroni după demolarea clădirilor, destinația terenului fiind exclusiv industrială, nu rezidențială sau comercială.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.