Turismul intermediat pe platforme de închirieri a depășit în prima jumătate a anului nivelurile înregistrate din aceeași perioadă a anului 2019, anul de dinaintea pandemiei Covid-19, arată datele Eurostat.
În prima jumătate a anului 2022, oaspeții au petrecut aproximativ 199 de milioane de nopți în unități de cazare închiriate pe termen scurt, rezervate prin intermediul Airbnb, Booking.com, Expedia Group sau Tripadvisor în UE, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 138% față de aceeași perioadă din 2021.
Cu această valoare, turismul pe platforme a depășit nivelurile înregistrate în prima jumătate a anului 2019, anul de dinaintea pandemiei Covid-19, când platformele au raportat aproximativ 193 de milioane de nopți de cazare pentru oaspeți.
Franța și Spania au avut fiecare câte cinci regiuni în top 15 regiuni, cu peste 1 milion de nopți rezervate de oaspeți prin intermediul platformelor online în primul trimestru din 2022. Italia a avut două regiuni, iarAustria, Polonia șiPortugalia au avut câte o regiune fiecare.
În România, numărul de nopți în unități de cazare închiriate pe termen scurt a fost de 727.066 în primul trimestru al anului și de 1.059.256 în al doilea, în creștere cu 34,6% respectiv 13,3% față de aceleași perioade din 2019.
Publicația de astăzi marchează prima dată când Eurostat publică date lunare privind cazările de scurtă durată oferite prin intermediul platformelor online, referindu-se la anul în curs. Acestea sunt rezultatul unui acord între Comisia Europeană și cele patru platforme private de economie colaborativă.