Norvegia și UE au convenit să „dezvolte împreună instrumente” menite să reducă prețurile ridicate ale gazelor din Europa, în timp ce Bruxelles-ul se grăbește să găsească măsuri eficiente și acceptabile din punct de vedere politic pentru a face față unei crize energetice iminente în această iarnă, scrie Financial Times.
Oslo a declarat că va colabora cu Bruxelles-ul pentru a “stabiliza piețele de energie și a limita impactul manipulării pieței și al volatilității prețurilor”, într-un demers care ar putea stimula eforturile de reducere a diviziunilor din UE cu privire la modul de abordare a creșterii prețurilor cauzate de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.
Norvegia, care a înlocuit Rusia ca fiind cel mai mare furnizor de gaze al UE după invazie, a declarat că va continua să stimuleze producția și va lua măsuri „pentru a reduce prețurile excesiv de ridicate într-un mod semnificativ pe termen scurt și lung”, într-o declarație comună a premierului norvegian Jonas Gahr Støre și a președintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen.
Angajamentul Oslo a fost făcut în contextul în care o reuniune a 44 de lideri, desfășurată joi la Praga, cu scopul de a arăta un front unit împotriva războiului Rusiei, a fost umbrită de divergențele din interiorul UE cu privire la impunerea sau nu a unui plafon al prețului la gazele naturale cu ridicata.
Această inițiativă se opune unor țări precum Germania și Țările de Jos, care se tem că ar putea duce la o scădere a livrărilor, deoarece producătorii vor obține prețuri mai mari în alte părți. La sosirea la summitul de la Praga, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că „nu se poate ca politica energetică a UE să fie dictată de Germania”.