UE și Norvegia vor să dezvolte un instrument pentru a face față crizei gazelor din Europa

gaze Sursa foto: Pixabay

Norvegia și UE au convenit să „dezvolte împreună instrumente” menite să reducă prețurile ridicate ale gazelor din Europa, în timp ce Bruxelles-ul se grăbește să găsească măsuri eficiente și acceptabile din punct de vedere politic pentru a face față unei crize energetice iminente în această iarnă, scrie Financial Times.

Oslo a declarat că va colabora cu Bruxelles-ul pentru a “stabiliza piețele de energie și a limita impactul manipulării pieței și al volatilității prețurilor”, într-un demers care ar putea stimula eforturile de reducere a diviziunilor din UE cu privire la modul de abordare a creșterii prețurilor cauzate de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Norvegia, care a înlocuit Rusia ca fiind cel mai mare furnizor de gaze al UE după invazie, a declarat că va continua să stimuleze producția și va lua măsuri „pentru a reduce prețurile excesiv de ridicate într-un mod semnificativ pe termen scurt și lung”, într-o declarație comună a premierului norvegian Jonas Gahr Støre și a președintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Angajamentul Oslo a fost făcut în contextul în care o reuniune a 44 de lideri, desfășurată joi la Praga, cu scopul de a arăta un front unit împotriva războiului Rusiei, a fost umbrită de divergențele din interiorul UE cu privire la impunerea sau nu a unui plafon al prețului la gazele naturale cu ridicata.

Această inițiativă se opune unor țări precum Germania și Țările de Jos, care se tem că ar putea duce la o scădere a livrărilor, deoarece producătorii vor obține prețuri mai mari în alte părți. La sosirea la summitul de la Praga, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că „nu se poate ca politica energetică a UE să fie dictată de Germania”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: