Planul Naţional Strategic pe Agricultură al României va fi validat de Comisia Europeană pe 5 decembrie, susține ministrul Petre Daea. Țara noastră a rămas printre codașe

tractor, fermier, agricultura Sursa foto: Pexels

Planul Naţional Strategic (PNS) al României va fi validat de Comisia Europeană pe data de 5 decembrie 2022, a anunţat, vineri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a precizat că “nu rămânem ultimii”, chiar dacă acest document a ajuns târziu la Comisia Europeană, transmite Agerpres.

Amintim, Comisia Europeană a aprobat joi Planurile strategice pentru Agricultură ale Cehiei și Slovaciei, în valoare de 8,9 miliarde de euro, potrivit unui comunicat al executivului UE. În total, 20 din cele 27 de state membre UE au aceste planuri aprobate, în timp ce România se află printre codașe.

“Niciodată nu m-am uitat în spate, dar văzând în ultima perioadă insistenţa aceasta de negativ a momentului actual, aş vrea să le transmit acelora care spun că acest Plan Naţional Strategic a ajuns târziu la Comisia Europeană să-şi facă inventarul acţiunilor pe care le-au întreprins sau nu le-au întreprins la nivelul Ministerului Agriculturii. Da. A fost ultimul plan, pentru că timp de 2 ani de zile nu s-a făcut nimic din acest punct de vedere, iar documentele şi faptele din Ministerul Agriculturii justifică ceea ce eu am spus. Avem un Plan Naţional Strategic la Comisia Europeană şi pe data de 5 decembrie avem siguranţa că acesta va fi validat prin decizia comisarului, însă avem siguranţa acum că acest plan este un plan acceptat, un plan bun şi care, iată, a ieşit din situaţia de a fi ultimul plan care va fi aprobat la Comisia Europeană. Am fost noi ultimii, dar nu am rămas şi nu rămânem ultimii”, a subliniat ministrul Agriculturii, la târgul “Stâne, Gusturi şi Tradiţii româneşti”, citat de Agerpres.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

El a adăugat că este un moment potrivit să felicite “colectivul din MADR” cu care a lucrat în ultima perioadă la acest document, în aşa fel încât “să nivelăm şi să curăţăm drumul succesului pentru validarea acestui plan excepţional al ţării”.

România a prezentat Comisiei Europene Planul Naţional Strategic, prin care 15,8 miliarde de euro vor merge către agricultură şi pentru dezvoltarea satului românesc. “Din aceşti bani sigur merg în sectorul agricol în jur de 9 miliarde de euro, înţelegând subvenţiile directe inclusiv în zootehnie, pe diferite specii de animale şi restul de 6 miliarde de euro în dezvoltare rurală, pe investiţii care se regăsesc în servicii pe care le pot folosi oamenii care stau în acea zonă, gândindu-mă şi la investiţiile pe care le facem în apă, canal. O foarte importantă sumă este destinată fermierilor, în aşa fel încât să îi putem determina să o ia pe acest drum, spun eu, al succesului pentru viitor, pentru că asigurarea hranei este o preocupare planetară şi va fi un domeniu şi este un domeniu de succes pentru cei ce o apucă pe acest drum, mai ales că ei pornesc şi în dorinţa de a câştiga”, a explicat Petre Daea.

De asemenea, ministrul Agriculturii a anunţat că are confirmarea de la Comisia Europeană privind ajutorul de 365 de milioane de lei aprobat în Guvern pentru fermierii care au avut de suferit din cauza secetei, iar banii vor ajunge în perioada următoare în conturile acestora.

“Anul acesta a fost un an greu pentru fermieri. (…), dar vreau să vă informez că în momentul acesta avem confirmarea de la Comisia Europeană că acel mecanism pe care l-am promovat, cu un efort excepţional din partea Guvernului, aprobat în Guvernul României, de 365 de milioane de lei, acest sprijin va ajunge imediat în conturile fermierilor care au avut de suferit pentru culturile ce au fost afectate de secetă în acest an”, a menţionat oficialul MADR.

Întrebat ce soluţii are în privinţa inflaţiei care a depăşit, potrivit specialiştilor, 25% în sectorul agroalimentar, ministrul a menţionat că Guvernul a venit cu o serie întreagă de de măsuri “pentru a putea stăpâni preţul la energie şi la gaze, în aşa fel încât să putem realiza produsele pe care le obţinem cu greu, la costuri cât mai scăzute, întrucât avem o serie întreagă de influenţe externe”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: