Statele membre UE au pierdut venituri din TVA în valoare de 93 de miliarde de euro în 2020, sau 9,1% din veniturile totale preconizate din TVA, o scădere de aproximativ 30 miliarde de euro faţă de datele revizuite din 2019, arată cele mai recente cifre pe acest subiect, publicate într-un raport publicat joi de Comisia Europeană și citate de Agerpres.
Disparităţile între statele membre UE s-au menţinut în 2020, România a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA la nivel naţional, cu o pierdere de 35,7% din veniturile din TVA, urmată de Malta (24,1%) şi Italia (20,8%). Cele mai mici deficite au fost înregistrate în Finlanda (1,3%), Estonia (1,8%) şi Suedia (2%).
În termeni absoluţi, în 2020 cele mai mari deficite de încasare a TVA au fost înregistrate în Italia (26 miliarde euro), Franţa (14 miliarde euro), Germania (11 miliarde euro) şi România (7,421 miliarde de euro).
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
În contextul cifrelor pentru 2020 la nivelul UE, suma de 93 de miliarde de euro reprezintă venituri pierdute din: fraudă şi evaziune în materie de TVA, practici de optimizare şi evitare a TVA-ului, falimente şi insolvenţe financiare, greşeli de calcul şi erori administrative.
În timp ce unele pierderi de venituri sunt imposibil de evitat, acţiunile decisive şi răspunsurile politice direcţionate ar putea face o diferenţă reală, în special atunci când vine vorba de neîndeplinirea obligaţii, se arată în raport.