BREAKING Reforma pensiilor speciale intră marți pe circuitul de avizare din Guvern și va fi adoptată săptămâna viitoare ca proiect de lege / Proiectul va fi trimis la Parlament pentru dezbateri / Pensiile militare nu se modifică

bani, lei, finante, bancnote, pensie Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Un proiect de lege elaborat de Ministerul Muncii și care vizează reforma pensiilor speciale și de serviciu va intra marți, 20 decembrie, pe circuitul de avizare între ministere și ar urma să fie adoptat de guvern săptămâna viitoare, au declarat pentru G4Media surse guvernamentale. După adoptarea în guvern, proiectul de lege va fi trimis în Parlament pentru dezbateri și va fi adoptat, cel mai probabil, în sesiunea care începe în februarie 2023.

Proiectul de lege prevede o reformă a pensiilor speciale bazată pe recomandările Băncii Mondiale, pe care Economedia.ro le-a prezentat în exclusivitate încă din octombrie.

Un acord politic în coaliția PSD-PNL-UDMR pentru versiunea finală a proiectului de reformă asumat prin PNRR ar fi fost realizat în ultimele zile, după negocieri politice.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Chiar dacă această reformă ar fi trebui finalizată până la 31 decembrie 2022, guvernul ar fi obținut acceptul Comisiei Europene pentru o amânare, care să nu depășească însă termenul de plată pentru noua tranșă de bani din PNRR, potrivit surselor G4Media.

Modificările față de actuala legislație se vor aplica cel șase mari categorii de pensionari speciali: magistrați, diplomați, funcționarii parlamentari, personal aeronautic civil, personalul auxiliar din instanțe și angajații Curții de Conturi.

Astfel, în linie cu recomandările Băncii Mondiale, propunerile de reformă vizează următoarele modificări:

– Vârsta de pensionare să ajungă treptat la 65 de ani. Vârsta de pensionare ar urma să crească cu câte 6 luni / an timp de zece ani, astfel încât să se ajungă la cei 65 de ani ceruți de Banca Mondială
– Vechimea în specialitate necesară pensionării să fie de minimum 30 de ani
– Pensia să fie calculată ca 65% din media veniturilor brute pe 5 ani consecutivi, la alegere din ultimii 10 ani de activitate
– La procentul de 65% din media salariilor se va ajunge treptat de la actualul 80%, în zece ani

Reamintim că pentru judecători și procurori, Banca Mondială a recomandat revizuirea dreptului de a se pensiona la orice vârstă cu 25 sau mai mulți ani de activitate profesională. Cerința de 25 de ani ar trebui să fie crescută treptat până la 30 de ani și ar trebui introdusă o cerință privind vârsta minimă de pensionare. Această vârstă ar trebui să fie crescută treptat până la 60 sau 65 de ani, mai arată instituția internațională.

În plus, pensia netă inițială nu poate depăși 100% din salariul net al persoanei în anul pensionării.

Aceste modificări nu se vor aplica pensiilor militare (poliție, militari, servicii secrete), dat fiind că Banca Mondială a recomandat ca acestea să nu fie modificate în condițiile războiului din Ucraina.

Reforma pensiilor speciale este un jalon asumat de România în cadrul Planului de Redresare și Reziliență (PNRR) și care trebuie adoptat până la finalul acestui an. Banca Mondială este consultantul însărcinat să propună reforme. Dacă România nu îndeplinește acest jalon, riscă să piardă următoarea tranșă din PNRR.

De remarcat că până acum coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR nu și-a asumat nici o decizie politică legată de reforma pensiilor speciale. Un proiect de lege apărut pe surse în presă și dezmințit de Ministerul Muncii și Ministerul Justiției a dus la apariția unui val de pensionări printre magistrați.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Va fi o lege controversata.

    “Cerința de 25 de ani ar trebui să fie crescută treptat până la 30 de ani și ar trebui introdusă o cerință privind vârsta minimă de pensionare.”

    Aceasta cerinta e discutabila
    Nu se leaga.
    Cel mai corect ar fi 35 de ani exact cat este stagiul complet de cotizare din legea pensiilor.
    Si ar fi impotriva politizarii aparatului ce va primi pensie speciala.
    Pensionarul special nu mai umbla prin Parlament, Guvern, Anaf sau alte instiutii bine platite si dupa 30 de ani se retrage la Un cimitir al eleantilor cum ar fi Curtea de Conturi.
    Pe ansamblu se schimba prin partile esentiale dar nu schimba mai nimic.

    Apoi nu tot aparatul represiv al statului e implicat in razboiul din Ukraina.
    Sute de Alde Mos Teaca se retrag la pensie fara vreo zi de razbel.
    E o gaselnita pentru a ne livra chestia cu drobul de sare!😪
    Si evident inaintarile in grad fara numar!!🙃

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.