Achilleas Kanaris, CEO Vodafone România, a declarat, în cadrul conferinței IQ DIGITAL Summit, că există multe estimări care arată că 5G are potențialul de a amplifica producția economică a oricărei țări în mod semnificativ, aproape 13 trilioane de dolari în Europa, 5 miliarde în România, sute de mii de noi locuri de muncă ce pot fi create.
„5G este cheia care deschide potențialul multor alte tehnologii care sunt în curs de dezvoltare, cum ar fi Inteligența Artificială, Internet of Things (IoT) sau Robotică. Suntem convinși că tehnologia 5G va avea un impact major în industrie, iar Vodafone va arăta diferit în viitor în ceea ce privește modul în care vom interacționa cu clienții”, a declarat Achilleas Kanaris.
Acesta a prezentat câteva studii de caz care ne arată cum ar putea influența tehnologia 5G viața noastră de zi cu zi în câteva domenii cheie: sănătate, agricultură, auto și chiar și în experiența de cumpărături.
De exemplu în domeniul sănătății, cu ajutorul tehnologiei 5G, atunci când pacientul va avea nevoie de a realiza o operație, o va putea programa cu un doctor care locuiește în altă parte a lumii, în timp ce pacientul se află într-un spital din România, operația putându-se realiza de la distanță.
De asemenea, domeniul agriculturii va arăta complet diferit în viitor, potrivit lui Achilleas. Fermierii nu vor mai fi nevoiți să lucreze plantația deoarece vor exista drone care vor oferi toate informațiile necesare în ceea ce privește o cultură înfloritoare, iar roboții vor putea putea inclusiv recolta producția.
„O altă industrie care va beneficia de schimbare este industria auto. În viitor, mașinile autonome vor putea fi folosite pentru a oferi mai multe informații conducătorului, nu doar experiența de a nu sta cu volanul în mână, printre care mai multe date despre rute care va ajuta șoferul să ajungă mai rapid și mai ușor la destinație”, menționează CEO-ul Vodafone România.
În cele din urmă, tehnologia 5G va schimba modul în care facem cumpărăturile. Potrivit acestuia, dacă în prezent avem opțiunea de a comanda ușor cu ajutorul platformelor online și livra mâncarea direct acasă, în viitor va exista un metaverse în care vom putea alege de pe rafturi produsele din supermarket, însă stând de acasă, din fața ecranului.
Pe scena celei de-a doua ediţii IQ DIGITAL Summit au mai fost prezenţi şi Iulian Stanciu, fondator eMAG, Sergiu Manea – CEO BCR, precum şi liderii unor companii cu amprentă locală şi experţi IT, care au discutat despre transformarea digitală a ecosistemului antreprenorial românesc.
Conceptul IQ DIGITAL a fost gândit de echipa Upgrade 100 alături de George (BCR), fiind destinat să ajute la rezolvarea provocărilor întâmpinate în procesele de digitalizare cu care se confruntă antreprenorii din sectorul IMM din România. Vodafone a devenit partener al proiectului în 2022.