Acord germano-american în privința controversatului gazoduct Nord Stream 2 / Republicanii denunță un „cadou” pentru Vladimir Putin

nord-stream-2

Guvernele american și german au anunțat miercuri un acord pentru a închide disputa legată de controversatul gazoduct Nord Stream 2 care leagă Rusia de Germania, dar opozanții lui Joe Biden denunță un “cadou” făcut președintelui rus Vladimir Putin, scrie publicația boursorama.com, care citează AFP.

Într-o declarație comună, Statele Unite și Germania invocă amenințarea unor noi sancțiuni în cazul unor derapaje ale Moscovei în utilizarea acestui proiect și se angajează să compenseze pierderile suferite de Ucraina, care va fi privată de o parte a tranzitului gazului rusesc.

“Dacă Rusia va încerca să folosească energia ca o armă sau va comite alte acte agresive în privința Ucrainei, Germania va lua măsuri la nivel național și va face presiuni pentru măsuri eficiente la nivel european, inclusiv sancțiuni, pentru a limita capacitățile exporturilor rusești spre Europa în sectorul energetic”, afirmă cele două țări aliate.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Germania și SUA pledează de asemenea pentru continuarea tranzitului de gaz rusesc în Ucraina “după 2024”, scadența actuală prevăzută de un acord cu Rusia. “Germania se angajează să folosească toate modalitățile de presiune pentru a facilita o extensie care să poată merge până la zece ani suplimentari” a acestui acord de tranzit și va numi “un emisar special pentru a susține aceste negoieri” până în 1 septembrie, potrivit declarației comune.

Într-o convorbire telefonică, cancelarul german Angela Merkel și președintele rus Putin au discutat miercuri despre “posibilitatea” unei astfel de prelungiri “dincolo de 2024”, potivit Kremlinului.

În fine, Berlinul a promis “crearea” unui “fond verde” pentru a “susține tranziția energetică a Ucrainei”, cu o valoare inițială de 150 de milioane de euro, și care are ca scop “promovarea și susținerea de investiții în valoare de cel puțin un miliard de dolari” provenite în special din sectorul privat.

Potrivit Rusiei, Angela Merkel și Vladimir Putin s-au declarat “satisfăcuți să vadă construcția Nord Stream 2” “pe punctul de a fi terminată”.

Acest acord înlătură ultimele obstacole în calea terminării gazoductului iar guvernul american a făcut tot efortul pentru a prezenta acest compromis ca fiind răul cel mai mic.

Zelensky, invitat la Casa Albă

Statele Unite s-au opus puternic, de ani de zile, construcției acestui gazoduct, acuzând creșterea dependenței europenilor față de energia din Rusia și efectele negative asupra Ucrainei.

Joe Biden a sfârșit însă în primăvară prin renunțarea la noi sancțiuni pentru blocarea proiectului, apreciind că este prea târziu pentru stoparea sa.

Acest pas înapoi al președintelui a atras atunci critici atât din partea republicanilor, cât și a democraților.

Republicanii au denunțat din nou acest nou acord între Germania și SUA.

“Am știut dintotdeauna că Biden împarte același pat cu Putin, acum se țin și în brațe”, a acuzat senatorul trumpist Ted Cruz, evocând un “cadou” care va permite “dictatorilor ruși” să “șantajeze energetic” Europa.

Numărul trei în diplomația americană Victoria Nuland a replicat, în cadrul unei audieri în Senat, că administrația Biden a moștenit un Nord Stream 2 “terminat în propoprție de peste 90%” și, deci, imposibil de stopat, în condițiie care, în 2016, când Donald Trump a ajuns la Casa Albă, SUA erau pe punctul de a “bloca gazoductul”.

Aceasta a negat și informațiile potrivit cărora Washingtonul ar fi făcut presiuni asupra Kievului pentru a înăbuși criticile ucrainenilor.

Casa Albă a mai anunțat că președintele Biden îl va primi pe omologul său Volodymyr Zelensky în 30 august.

Ucraina și Polonia au reafirmat, după anunțul acordului germano-american, că Nord Stream 2 reprezintă o amenințare pentru toată Europa centrală.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: