Acord global pentru un impozit minim de 15% aplicat marilor corporaţii

Taxe pixabay.com

Un număr de 136 de ţări au ajuns vineri la un acord pentru impunerea unui impozit minim de 15% marilor corporaţii, ceea ce va face mai dificil ca acestea să evite impozitarea, a anunţat Organizaţia pentru Dezvoltare şi Cooperare Economică (OCDE), transmite agenția Reuters, citată de news.ro. Liderii politici şi de afaceri au reacţionat rapid la anunţarea acordului.

Potrivit OCDE, patru state, Kenya, Nigeria, Pakistan şi Sri Lanka, nu participă la acest acord.

”Acordul de astăzi va face ca sistemul fiscal internaţional să fie mai corect şi să funcţioneze mai bine. Este o victorie majoră pentru un multilateralism echilibrat şi eficient”, a afirmat secretarul general al OCDE, Mathias Cormann.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

Potrivit organizaţiei, statele vor colecta anual venituri noi în valoare de 150 de miliarde de dolari, iar drepturile de impozitare a unor profituri de 125 de miliarde de dolari vor reveni ţărilor în care multinaţionalele obţin veniturile.

”Acest acord de referinţă convenit de 136 de ţări şi jurisdicţii reprezintă peste 90% din PIB-ul mondial şi va reloca profituri de 125 de miliarde de dolari generate de aproximativ 100 din cele mai profitabile multinaţionale în alte ţări din lume, asigurând că firmele plătesc un impozit corect indiferent unde îşi desfăşoară activităţile şi generează profituri”, arată un comunicat al OCDE.

Acordul a devenit posibil după ce au fost aduse unele modificări textului original, cum ar fi asigurarea să impozitul de 15% nu va fi mărit la o dată ulterioară şi că firmele mici nu vor fi afectate de noul impozit.

Acest lucru a ajutat Irlanda – care se opunea de multă vreme majorării cotelor impozitului pe profit – să participe la acord.

Ungaria, la rândul ei sceptică de mult timp faţă de acordul fiscal global, şi-a schimbat părerea după ce a primit asigurări că va exista o perioadă lungă de implementare.

Ţările trebuie acum să elaboreze câteva detalii importante, astfel încât noul acord să fie implementat în 2023.

Acordul este ”o realizare care are loc o dată la o generaţie pentru diplomaţia economică”, a afirmat secretarul Trezoreriei americane Janet Yellen, într-un comunicat.

Yellen a apreciat numeroasele naţiuni care ”au decis să pună capăt cursei de scădere a impozitelor companiilor” şi şi-a exprimat speranţa că Congresul va folosi procedura de reconciliere pentru a pune rapid în practică acordul în SUA.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: