Administratorii fondurilor de pensii private vor fi obligați să plătească din nou un comision din contribuțiile la Pilonul II, care s-ar ridica la circa 3 milioane de euro pe an

economie calcule Foto: Dreamstime

Noua lege a pensiilor, lansată în dezbatere publică, reintroduce un comision din contribuțiile la pensiile private, dar care va fi plătit integral din bugetele administratorilor de fonduri de pensii private.

Proiectul de lege prevede că cei șapte administratori de fonduri de private pensii din România vor plăti un comision de 0,1% din contribuțiile virate lunar la fondurile de pensii, dar acest comision va fi suportat nu din contribuțiile propriu-zise, ci din bugetele administratorilor de pensii.

Conform informațiilor Economedia, acest comision ar însemna un cost de 3 milioane de euro anual.

„Veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat provin din: […] c) Comisionul achitat CNPP de către administratorii fondurilor de pensii administrate privat, datorat pentru operațiunile administrative și financiare efectuate, conform prevederilor art. 43^1 și art. 44 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările și completările ulterioare. […] Comisionul […] reprezintă o cotă procentuală de 0,1% aplicată lunar asupra sumei totale ce face obiectul operațiunii financiare efectuată pentru fiecare fond de pensii administrat privat. Comisionul […] se suportă din veniturile administratorilor, așa cum sunt prevăzute la art. 85 din Legea nr. 411/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și se achită în termen de 5 zile de la primirea contribuțiilor conform art. 35 alin. (4), dar nu mai târziu de data de 25 a lunii”, arată proiectul de lege.

Amintim că în prezent, administratorii de fonduri de pensii plătesc un comision unic de administrare. În decembrie 2022, Guvernul a eliminat comisionul din contribuții. Acesta fusese introdus la 1 ianuarie 2019, prin faimoasa „ordonanță a lăcomiei”, OUG 114 din 2018, dar atunci era plătit propriu-zis din contribuțiile virate de beneficiarii de pensii private, nu din bugetul administratorilor.

Foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *