ADR anunță implementarea în 2021 a sistemului prin care identitatea cetăţenilor români va putea fi accesată de orice instituţie de la nivel european

anaf, calculator anaf, spv

 

 

Până la sfârşitul acestui an, Autoritatea pentru Digitalizarea României îşi asumă implementarea nodului eIDAS – Sistemul de Interoperabilitate Tehnologică cu Statele Membre UE, prin care identitatea cetăţenilor români va putea fi accesată de orice instituţie de la nivel european, a anunțat președintele ADR, citat de Agerpres. Termenul asumat pentru acest proiect era oricum vara anului 2021. Politica de e-guvernare a României pentru următorii zece ani va fi aprobată în şedinţa de Guvern în maximum două săptămâni, a mai spus Octavian Oprea. O altă promisiune pentru cetățenii României vizează proiectul  dosarului medical în format electronic.

“Până la sfârşitul acestui an, Autoritatea pentru Digitalizarea României îşi asumă implementarea nodului eIDAS (Sistemul de Interoperabilitate Tehnologică cu Statele Membre UE, n.r.), prin care identitatea cetăţenilor români va putea fi accesată de orice instituţie de la nivel european şi, totodată, identitatea cetăţenilor europeni va putea fi accesată de instituţiile publice din România. Practic, vom simplifica şi vom uşura interacţiunea cetăţeanului român cu instituţiile publice atât din România, cât şi din spaţiul comunitar. Ne asumăm ca, până la sfârşitul acestui an, să avem gata două exemple de sisteme de interoperabilitate – unul între câteva primării, administraţii publice locale şi notarii publici din România, şi nodul de interoperabilitate la nivel naţional privind simplificarea fluxului de înstrăinare al autovehiculelor la nivelul Municipiului Bucureşti, pentru început”, a afirmat Oprea, citat de Agerpres. Potrivit datelor consultate de Economedia.ro, în ceea ce privește sistemul de interoperabilitate tehnologică cu statele membre UE, ADR ar trebui să aibă rezultate în acest an chiar potrivit calendarului asumat. Data de începere a proiectului e 29 mai 2018, iar perioada de implementare anunțată este de 38 luni, ceea ce înseamnă că deja din această vară ar trebui ca ADR să aibă rezultate. Valoarea totală a proiectului este de 9.8 milioane de lei (inclusiv TVA), din care 8.2 milioane de lei reprezintă cofinanțare din partea Uniunii Europene, din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.

Obiectivul general al proiectului este realizarea Sistemului de Interoperabilitate Tehnologică cu Statele Membre UE (SITUE) care va avea la bază construcția nodului eIDAS pentru România și va realiza interconectarea acestuia cu nodurile eIDAS ale celorlalte state membre și cu furnizorii de identitate și servicii electronice din România. SITUE va fi utilizat pentru autentificarea națională și transfrontalieră a persoanelor în relația cu furnizorii de servicii de eguvernare și va face posibilă comunicarea dintre infrastructura națională de identificare electronică și infrastructurile naționale de identificare electronică ale altor state membre UE.

 

Încă o promisiune: dosar medical în format electronic

Şeful ADR a mai menţionat ca planuri ale instituţiei pe care o conduce proiectul prin care cetăţenii români pot avea propriul dosar medical în format electronic, potrivit Agerpres. “Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă ne-am propus ca pentru fiecare cetăţean din România să obţinem acel permis de utilizare a soluţiilor tehnologice. Practic, dorim ca şi cetăţeanul din ultimul sat din România să aibă acces şi cunoştinţe cum poate utiliza şi folosi un calculator, o soluţie software care nu neapărat îi facilitează interacţiunea cu statul, ci îi uşurează viaţa. Totodată, avem un proiect foarte important, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, prin care dorim ca fiecare cetăţean român să aibă un istoric electronic al dosarului său medical”, a explicat Octavian Oprea.

Bilanţul educaţiei online prin platforme dedicate, la un an de la pandemie, şi conceptul de Smart Edu – între transformarea digitală a educaţiei, România Educată şi Planul Naţional de Redresare şi Rezilenţă (PNRR) sunt câteva dintre temele abordate, vineri, în cadrul evenimentului “eLearning 2021 (Edu Tech – Formare – Recalificare – Transformare Digitală)”.

Sursa foto: ANAF/Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *