Adrian Câciu: „Cu siguranță” că reglementarea pieței energiei poate tempera inflația. Trebuie intervenit pe fluxul pieței, pentru că lucrurile sunt foarte dezechilibrate

facturi bani energie Sursa foto: Economedia / Ilona Andrei

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a afirmat miercuri că reglementarea pieței energiei poate tempera inflația și că statul trebuie să intervină pentru că lucrurile sunt foarte dezechilibrate, deoarece furnizorii sunt plătiți din banii de taxe ai cetățenilor.

„Aici aș vrea să vedem un lucru care s-a întâmplat și pe care trebuie să îl gestionăm de acum încolo. Statul a venit să sprijine cetățenii și economia în fața exploziei prețurilor la energie și a luat o măsură de plafonare a prețurilor pentru ce resimte cetățeanul. Însă în partea cealaltă, la modul în care se vinde energia pe piață, lucrurile au intrat într-un regim prea incert pentru a fi gestionabil. Chiar asta s-a cerut și de la ANRE și facem o analiză. Pentru că nu poți să lași prețurile să crească în mod galopant, pentru că nu poți susține. Banii de plată pentru furnizori nu vin de la statul român, banii aceștia sunt taele pe care le plătiți dumneavoastră și chiar și eu. Trebuie intervenit într-o zonă de reglementare a pieței pe fluxul ei pentru că undeva lucrurile sunt foarte dezechilibrate”, a declarat Câciu.

Reamintim că săptămâna aceasta PSD a cerut reluarea discuțiilor în coaliția de guvernare cu PNL și UDMR pentru plafonarea prețurilor la energie și anularea liberalizării pieței, pentru a stopa avalanșa scumpirilor.

Întrebat dacă statul are bani pentru rambursarea către furnizorii de energie și gaze a costurilor plafonării prețurilor la consumatorii finali și care este impactul bugetar, Adrian Câciu a declarat că se lucrează la estimare, în condițiile în care în spațiul public circulă informații despre un impact de zeci de miliarde lei.

„Așteptăm analiza fundamentată a unei estimări. Amintesc că, atunci când s-a adoptat ordonanța 27, estimarea de impact bugetar a fost de 9 miliarde lei pe tot anul. Dacă în fiecare etapă venim cu tot felul de estimări… Rectificarea nu se construiește decât pe cifre concrete. Iar banii vor fi puși la rectificare așa cum sunt stabiliți în baza analizelor pe care le facem și noi, și Ministerul Energiei, cu care ajungem la un consens, bani reprezentând facturi care vin la plată și sunt sume certe și exigibile, nu estimări care se schimbă de pe o săptămână pe alta”, a punctat ministrul.

În România au fost prețuri reglementate la energie pentru populație până la 1 ianuarie 2021. Din acel moment, piaţa energiei electrice s-a liberalizat.

Sursa foto: Economedia / Ilona Andrei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *