Primăria Sectorului 4 anunță că continuă procedurile pentru construirea Aeroportului București-Sud, transmite primarul de sector Daniel Băluță.
El afirmă că studiul de fezabilitate este în derulare și așteaptă opiniile specialiștilor în privința localizării exacte și a celor mai rapide modalități de execuție.
„Cel mai probabil la sfârșitul anului 2026 vom avea finalizat studiul de fezabilitate pentru Aeroportul București Sud. Este o urgență pentru mine”, a declarat Daniel Băluță.
Acesta anunța în ianuarie că fusese finalizat studiul de prefezabilitate necesar Aeroportului București Sud, în comuna Adunații Copăceni. Băluță mai spunea că proiectul noului aeroport va fi implementat „cu certitudine”.
În mai anul trecut, Daniel Băluță anunța că Primăria Sectorului 4 urma să cumpere împreună cu Consiliul Județean Giurgiu terenul aferent viitorului Aeroport București Sud.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Potrivit lui Daniel Băluță, pentru construirea acestui proiect erau luate în calcul două locații: Grădiștea și Adunații Copăceni. În urma finalizării studiilor de prefezabilitate și fezabilitate, se va stabili exact locația, explica edilul Sectorului 4.
În urma studiului urmează să se stabilească sursa de finanțare, costurile estimate și durata de realizare, dar un studiu de oportunitate prezentat indică o estimare de trafic de 11 milioane de pasageri în 2050 și între 40 (scenariu prudent) și 65 de milioane de pasageri (scenariu optimist) în 2040 în regiunea Bucureștiului și, inclusiv, nordul Bulgariei.
Aeroportul va avea și trafic de marfă-cargo. Suprafața ar fi de la 300 până la 1000 de hectare, iar costul estimat pentru exproprieri este de 4 milioane de euro. De asemenea, investiția în proiectul inițiat de PS4 ar putea fi de două miliarde de euro.
Despre un aeroport în sudul Bucureștiului se discută de peste 10 ani, de la momentul închiderii Aeroportului Băneasa, care între timp a fost redeschis.
De asemenea, în această perioadă se discută despre primul aeroport privat din România, în zona orașului Urziceni. La un an de la semnarea contractului de concesiune, proiectul are Master Planul aproape finalizat.
Totodată, a fost lansată licitația de proiectare a noului Terminal al Aeroportului „Henri Coandă”, cea mai mare lucrare de infrastructură aeroportuară din România.
Drept urmare, Bucureștiul are active în prezent două aeroporturi în partea de nord a Capitalei, existând planuri pentru un aeroport în Sud, al Primăriei Sector 4, și unul în est, privat.