Aeroportul Oradea : Bolojan anunță semnarea contractului pentru extinderea pistei până la 2500 de metri. Modernizarea pistei va permite aterizarea avioanelor Airbus și Boeing de capacitate mai mare

Aeroport Oradea Pista

Pista Aeroportului Oradea va fi extinsă cu 400 de metri până la lungimea de 2500 de metri, lucrările de modernizare urmând să permită operarea avioanelor Airbus și Boeing de capacitate mai mare, a anunțat joi, Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan. Contractul pentru prelungirea pistei până la 2500 de metri a fost semnat cu o asociere de firme românești condusă de Precon Transilvania pentru 80 de milioane de lei, fonduri europene prin POIM și o durată de 13 luni (n.r Comisia Europeană nu mai finanțează lucrări în infrastructura aeroportuară prin POT 2021-2027).

Modernizarea infrastructurii aeroportului va permite atragerea unor noi zboruri din 2023, spune Ilie Bolojan : ,,Pista ar urma să se extindă cu 400 metri spre Nojorid, urmând să ajungă la 2500 metri lungime. Ca urmare, aeroportul va putea fi operat de aeronave de mare capacitate Boeing sau Airbus. Se va extinde și platforma de garare pentru a putea asigura staționarea mai multor aeronave. Sistemul și echipamentele de radionavigație vor fi modernizate, permițând aterizarea aeronavelor în condiții meteo nefavorabile. Alături de celelalte investiții care sunt în derulare la aeroport, prin extinderea pistei sunt create condițiile pentru dezvoltarea de noi zboruri de pe aeroportul din Oradea, începând de anul viitor.” -Ilie Bolojan.

Durata contractului este de 13 luni din care primele șase luni etapa de proiectare. ,,Firma care va realiza proiectul este Asocierea S.C. Precon Transilvania S.R.L., în calitate de Lider, S.C. CITADINA 98 S.A. și S.C. LEMACONS S.R.L. Valoarea contractului este de 79.407.585,75 de lei, fără TVA, iar durata de execuție a fost stabilită la 13 luni (6 luni pentru proiectare și 7 luni pentru execuția lucrărilor). Proiectul are ca obiective principale extinderea pistei de decolare-aterizare cu 400 metri înspre localitatea Nojorid, instalarea unui sistem de radionavigație pentru asistență la aterizare pe direcția 01 pentru a permite aterizarea asistată dinspre sud, extinderea platformei de îmbarcare-debarcare și achiziția de echipamente pentru întreținerea suprafețelor de manevră. Prelungirea pistei de decolare/ aterizare cu 400 de metri spre sud (adică spre Nojorid), ajungând la 2.500 de metri, va avea ca efect creșterea capacității operaționale a aeroportului. De asemenea, proiectul presupune achiziția și instalarea instrumentelor de aterizare de precizie și a unui sistem de balizaj luminos la capătul pistei dinspre Nojorid. Cu ajutorul acestui echipament se va degreva spațiul aerian de deasupra orașului Oradea de survolul aeronavelor, întrucât direcția de aterizare nu va mai fi dinspre nord, ci dinspre sud. Această modificare va reduce semnificativ gazele cu efect de seră și poluarea fonică generate de aeronave deasupra Municipiului Oradea.” a transmis CJ Bihor.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

La Aeroportul Oradea se construiește și un Terminal Cargo, contractul fiind semnat cu dezvoltatorul CTP (detalii aici) “Terminalul cargo, alături de aeroport, parcurile industriale, centură, rețeaua de drumuri expres și metropolitane, va reprezenta o ancoră economică pentru județul Bihor”, subliniază șeful CJ Bihor.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: