Afaceri cu bani europeni: Energia și construcțiile, printre cele mai profitabile domenii pentru anul viitor/ 2023, anul când vor începe proiectele din PNRR

500 de euro, bani, bancnota, valuta, money, spalare de bani, infractiune, furt, evaziune fiscala Sursa foto: Pixabay/ cosmix

Anul 2022 a fost marcat de o inflație în creștere în România și nu numai, începutul războiului în Ucraina, la care s-a adăugat și criza economică ce va continua cel mai probabil să se mențină și anul viitor. Anul 2022 a afectat foarte mult atât marile business-uri cât și afacerile mai mici. În contextul în care anul 2023 nu ar părea să fie ferit de provocări, fondurile europene par a fi o sursă bună pentru dezvoltarea de noi business-uri. 

Roxana Mircea, partener al firmei de consultanță REI Finance Advisors, transmite că anul 2023 va fi un an mult mai bun decât 2022 pentru sectorul construcțiilor, fiind și anul în care trebuie închise multe proiecte pe Programul Operațional Regional (POR), Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), dar și anul când vor începe proiectele din PNRR. 

Energia este de departe domeniul cel mai profitabil și unde există atât o efervescență majoră, cât și cele mai bune marje, potrivit consultantului REI. Energia, domeniul IT sau cel al construcțiilor sunt domeniile cu cea mai mare creștere în prezent, iar aceasta, cel mai probabil, se va păstra și în anii următori.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Pe de altă parte, există și domenii cu un risc mai ridicat în această perioadă, fiind industriile afectate de climatul economic incert, cum ar fi sectorul cultural, HoReCa sau industria textilă. 

„Producția de materiale de construcții din sectorul beton, dale, pavaje a avut o dinamică aparte în ultimii ani și ne așteptăm să fie un pariu câștigător în perioada următoare. Zona medicală poate fi un alt domeniu de interes pentru antreprenori, aste deoarece se pot construi și/sau dota clinici medicale cu finanțări prin Start-up Nation (companii noi) sau prin Programul Operațional Regional – POR (pentru societățile existente)”, spune Roxana Mircea.

De asemenea, domeniul reciclării stârnește tot mai mult interes în rândul antreprenorilor, un sector cu un potențial foarte ridicat grație mai multor axe de finanțare ce sunt și vor deveni disponibile în perioada următoare – PNRR, POR, HG 959/2022.

Cele mai bune domenii în care să investești în 2023

Energia este de departe domeniul cel mai profitabil și unde există atât o efervescență majoră, cât și cele mai bune marje, potrivit consultantului REI. Energia, domeniul IT sau cel al construcțiilor sunt domeniile cu cea mai mare creștere în prezent, iar aceasta, cel mai probabil, se va păstra și în anii următori.

În ceea ce privește locul potrivit unde să investești, potrivit noii hărți a intensitatii ajutoarelor de stat, zonele mai sărace ale României au cele mai mari procente cu sprijin nerambursabil. Este vorba despre 19 județe ale României, printre acestea regăsindu-se Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Tulcea, Brăila, Buzău, Prahova, Ialomița, Călărași, Teleorman, Olt, Vâlcea, Gorj, Dolj și Mehedinți. 

„Uniunea Europeană nu prea mai finanțează start-up-uri, cu excepția celor inovatoare, care pot primi până la 200.000 euro. Aici, un antreprenor ar trebui să aibă între 10-20% pentru cheltuieli neprevăzute sau neeligibile. Doar prin Programul Start-up Nation, care acordă 40.000 euro, se pot finanța societăți fără un an fiscal încheiat; celelalte programe, cum este, de exemplu, Programul Operațional Regional, se adresează companiilor cu minim 1 an fiscal și profit, iar aici antreprenorul ar trebui sa aducă o contribuție proprie de minimum 20.000 euro, ideal mai mult, pentru a face față unor scumpiri sau unor posibile întârzieri”, precizează aceasta. 

Pe programul Start-up Nation compania poate fi nou înființată și atunci putem aplica fără să avem angajați; la fel și pe POR, dacă discutăm de microîntreprinderi – nu se impune un angajat sau un anumit nivel al profitabilității.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: