Africa de Sud, al doilea mare exportator mondial de citrice după Spania, a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană pentru eliberarea mai multor mii de containere cu citrice care au fost blocate în porturile de pe continent pentru că nu au respectat noile reguli de import, transmite Agerpres, citând Bloomberg.
Noile măsuri obligă exportatorii să aplice tratamente frigorifice portocalelor care se îndreaptă spre Europa şi de asemenea să prezinte declaraţii fitosanitare pentru grapefruit şi mandarine, în cadrul eforturilor destinate stopării răspândirii moliei cu coada falsă, un dăunător din Africa de Sud care se hrăneşte cu citrice.
Aceste măsuri au fost anunţate în data de 21 iunie şi au intrat în vigoare în data de 24 iunie, când multe nave încărcate cu citrice din Africa de Sud erau deja în drum spre Europa. Departamentul pentru Agricultură din Africa de Sud a informat joi că impunerea bruscă a noilor măsuri a făcut ca peste 2.000 de containere încărcate cu citrice din Africa de Sud, cu o valoare estimată la 31 de milioane de dolari, să fie blocate în porturile europene.
“Acordul prevede că livrările să fie tratate frigorific la facilităţile din UE, iar fructele care au fost tratate vor primi noi certificate care respectă noile reguli”, a precizat Departamentul pentru Agricultură din Africa de Sud într-un comunicat de presă.
Europa este cea mai mare piaţă pentru citricele din Africa de Sud. Industria generează venituri la export de 30 de miliarde de rand (un dolar SUA = 16,2495 rand) şi anul trecut asigura peste 100.000 de locuri de muncă, potrivit datelor furnizate de Asociaţia cultivatorilor de citrice din Africa de Sud.