Agenţia de Cadastru va lansa Programul naţional “Cadastrarea satului românesc”

ANCPI cadastru imobiliare

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară urmează să lanseze şi să pună în practică Programul “Cadastrarea satului românesc”, a anunţat, vineri, noul director general al ANCPI, Laurenţiu Blaga.

Potrivit unui comunicat al ANCPI, citat de Agerpres, Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară prevede cadastrarea gratuit pentru cetăţeni a tuturor proprietăţilor din România, “însă prioritatea absolută este zona rurală, respectiv zonele cu proiecte de infrastructură, care fac obiectul subvenţiilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură şi zonele cu populaţie defavorizată”.

“Facem toate eforturile pentru a asigura înscrierea proprietăţilor de la sate în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. ANCPI asigură derularea acestor lucrări din veniturile proprii ale instituţiei, finanţând sau cofinanţând cadastrul realizat la nivelul întregii localităţi sau pe sectoare cadastrale. Aici vreau să subliniez că ANCPI sprijină şi procesul de restituire a proprietăţilor, prin cofinanţarea lucrărilor de întocmire a planurilor parcelare, conform procedurii prevăzute de Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare, procedură similară înregistrării sistematice. De asemenea, sunt 660 de comune care beneficiază de finanţare europeană pentru înregistrarea sistematică a proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară până în anul 2027”, a spus directorul general al ANCPI.

El a anunţat că, odată cu cadastrarea sistematică a proprietăţilor, ANCPI va asigura gratuit şi dezbaterea succesiunilor.

“PNCCF înseamnă armonizarea interesului de evidenţiere şi valorizare a proprietăţii cu asigurarea garantării acesteia, dar şi creşterea considerabilă a proiectelor de dezvoltare regională şi locală. Pe scurt, cadastrul sistematic înseamnă pentru satul românesc comunităţi mai prospere, dezvoltarea agriculturii, construirea de şcoli, spitale şi atragerea de investiţii. Pentru ca acest program complex să decurgă corect şi într-un ritm susţinut este nevoie de colaborarea tuturor celor implicaţi: prestatori, primari, cetăţeni pentru că doar prin implicarea acestora în toate etapele putem obţine rezultate cât mai corecte”, a arătat Laurenţiu Blaga.

Conform acestuia, situaţiile care necesită remedieri vor fi ajustate pe parcurs şi va fi întocmită o procedură care să simplifice modalităţile de corectare a erorilor intervenite şi nu va implica costuri pentru cetăţeni.

“Suntem conştienţi că este nevoie de o procedură clar şi detaliată pentru cazurile în care este necesară corectarea rezultatelor înregistrării sistematice. Urmare a sesizărilor primite după încheierea cadastrului general şi după consultarea colegilor din oficiile teritoriale, vă pot spune că lucrăm la o procedură care să simplifice modalităţile de corectare a erorilor intervenite şi care să nu implice costuri pentru cetăţeni”, a transmis Blaga.

Laurenţiu Blaga a fost numit director general al ANCPI prin decizie a premierului Marcel Ciolacu, care a fost publicată în Monitorul Oficial în 15 noiembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *