Românii votează duminică într-un nou tur al alegerilor prezidenţiale care l-ar putea propulsa la putere pe ultranaţionalistul George Simion, un rezultat ce ar putea provoca nelinişte în Uniunea Europeană şi NATO şi ar putea alunga investitorii, scrie agenția de știri Reuters.
Euroscepticul de extremă dreapta conduce sondajele de opinie înaintea primului tur de scrutin în statul membru al UE și al NATO, la cinci luni după ce votul inițial a fost anulat din cauza unor presupuse interferențe rusești. Moscova a negat acuzațiile.
Simion speră să beneficieze de furia generalizată a opiniei publice față de anulare după ce va prelua șefia de la candidatul de extremă dreapta Călin Georgescu, care s-a clasat pe primul loc în scrutinul anulat, dar căruia acum i s-a interzis să candideze.
Simion, în vârstă de 38 de ani, se opune ajutorului militar acordat Ucrainei învecinate, critică conducerea UE și a susținut mișcarea Make America Great Again a președintelui american Donald Trump. Creștin conservator, acesta a susținut un referendum eșuat în 2018, menit să împiedice căsătoria cuplurilor de același sex.
O victorie a lui Simion ar putea izola România în străinătate, ar eroda investițiile private și ar face din țară un membru mai puțin previzibil și cooperant al NATO în ceea ce privește ajutorul militar acordat Kievului, făcând jocul Rusiei în timp ce poartă război în Ucraina.
“Este foarte clar că o puternică tendință anti-occidentală a fost construită și calea (direcția) României este într-un risc fără precedent”, a declarat Cristian Pîrvulescu, politolog.
Simion este cotat la aproximativ 30% în sondajele de opinie, ceea ce îi conferă un avans confortabil față de doi centriști, dar sugerează că nu va obține suficiente voturi pentru a evita un al doilea tur de scrutin pe 18 mai împotriva celui care va ieși al doilea.
Principalii săi rivali electorali sunt doi centriști, fostul senator Crin Antonescu și primarul Bucureștiului, Nicușor Dan.
Antonescu, 65 de ani, este susținut de cele trei partide din actualul guvern pro-occidental. Dan, 55 de ani, candidează ca independent pe o platformă reformistă.
Ambii sunt pro-UE și NATO și susțin Ucraina. Antonescu ar susține probabil actualul guvern dacă ar câștiga alegerile. Dan a declarat că ar favoriza un nou guvern pro-occidental.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
CEA MAI MARE INCERTITUDINE
Mulți alegători au reacționat pozitiv la Simion, care s-a clasat pe locul patru la votul inițial și apoi s-a raliat lui Georgescu, care se confruntă cu acuzații privind sprijinul său pentru grupări fasciste și probleme legate de finanțarea campaniei. Autoritățile electorale analizează, de asemenea, finanțarea campaniei lui Simion.
“A fost alături de omul care a vrut doar ce este mai bun pentru această țară, a dat dovadă de onestitate în comparație cu ceilalți candidați și sper ca prin acțiunile sale să restabilească democrația în România”, a declarat Vlad Popa, un avocat în vârstă de 50 de ani.
Alți alegători se feresc de tinerețea și lipsa de experiență politică a lui Simion.
“Nu mă interesează convingerile sale, problema … este că este prea tânăr”, a declarat Traian Caravana, pensionar în vârstă de 80 de ani, în satul Vasilati din centrul țării.
Președintele României este limitat la două mandate de cinci ani și are un rol semi-executiv, care include comanda forțelor armate și prezidarea Consiliului de Securitate care decide cu privire la ajutorul militar.
Președintele reprezintă România la reuniunile la nivel înalt ale UE și NATO, poate exercita dreptul de veto la voturi importante ale UE și numește prim-ministrul, judecătorii, procurorii și șefii serviciilor secrete.
JP Morgan a declarat că o victorie a lui Antonescu ar implica status quo-ul și că victoria lui Simion ar comporta “cel mai mare risc de reajustare a coaliției de guvernare și, prin urmare, cea mai mare incertitudine”.
Repetarea alegerilor a blocat eforturile guvernului de a reduce cel mai mare deficit bugetar din UE, punând țara în pericol de o scădere a ratingurilor sub nivelul investițiilor.
Următorul președinte va trebui să gestioneze orice consecințe economice ale unui potențial război comercial și să facă față presiunii de a crește cheltuielile pentru apărare. De asemenea, este posibil ca președintele să încerce să se împace cu Washingtonul, după ce membri ai administrației Trump au criticat decizia de anulare a scrutinului inițial.
Dacă va fi ales, Simion a declarat că va face public “cât de mult am contribuit la efortul de război din Ucraina în detrimentul subvențiilor pentru copiii români și al pensiilor pentru bătrânii noștri”.
Simion a susținut readucerea României la granițele sale din 1940, care includ teritorii aflate acum în Bulgaria, Moldova și Ucraina, și are interdicție de a intra în ultimele două.