Avalanșa de atacuri cu drone ucrainene asupra rafinăriilor de petrol din Rusia riscă să perturbe piețele globale de produse petroliere, a declarat Agenția Internațională pentru Energie (AIE), scrie Bloomberg.
Dronele ucrainene au intensificat în acest an atacurile asupra industriei petroliere din Rusia, în încercarea de a întrerupe aprovizionarea cu combustibil a armatei și de a reduce veniturile Kremlinului. Aproximativ 500.000-600.000 de barili pe zi din capacitatea de procesare a țițeiului din această țară ar putea fi deconectată în acest trimestru, pe o bază brută, înainte de compensări, potrivit raportului lunar al AIE.
Oprirea rafinăriilor sau a unităților avariate între patru și opt săptămâni pentru reparații “ar putea însemna o pierdere semnificativă” a exporturilor de produse petroliere rusești, a declarat vineri agenția cu sediul la Paris. Piețele internaționale “se bazează pe exporturile rusești de motorină, nafta și combustibil pentru avioane, în timp ce sistemele de rafinare din Asia absorb cantități substanțiale din reziduurile de drept și de cracare ale țării pentru a stimula materiile prime ale unităților de modernizare”.
AIE se face ecoul unei declarații anterioare a secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, care a avertizat că atacurile ucrainene “ar putea avea un efect în lanț” asupra pieței globale a energiei.
Până în prezent, scăderea reală a funcționării rafinăriilor a fost mult mai mică. Datele săptămânale oficiale ale Rusiei privind producția săptămânală a rafinăriilor până la sfârșitul lunii martie sunt în concordanță cu rulaje de țiței de 5 milioane până la 5,2 milioane de barili pe zi, mai degrabă decât cele 4,6 milioane de barili pe zi pe care le-ar indica o evaluare ascendentă a întreruperilor din rafinării, potrivit AIE.
Unele dintre instalațiile din țară au fost relativ rapide în repararea echipamentelor avariate. Doar rafinăria Tuapse a Rosneft din apropierea Mării Negre – atacată la sfârșitul lunii ianuarie – rămâne offline, dar nu este clar dacă acest lucru se datorează atacului cu drone sau întreținerii planificate inițial. Este probabil să își reia operațiunile la jumătatea lunii mai, a declarat AIE.