Guvernele din întreaga lume vor beneficia în 2022 de cea mai mare scădere atribuibilă inflaţiei a raportului datorie-PIB din ultimii 20 de ani, a anunţat miercuri agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings, care a estimat că inflaţia va reduce cu aproximativ două puncte procentuale raportul datorie-PIB, la nivel global, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Potrivit Fitch, efectele inflaţiei asupra nivelului datoriei guvernamentale variază de la o regiune la alta, cel mai mic impact fiind prognozat pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord iar cel mai mare impact în Africa sub-sahariană.
Pe lista statelor suverane dezvoltate unde inflaţia ar urma să împingă nivelul datoriei guvernamentale mai jos decât media se află SUA, unde raportul datorie-PIB ar urma să scadă cu cinci puncte procentuale din cauza inflaţiei, Marea Britanie, 4,6 puncte procentuale, şi Canada, 4,1 puncte procentuale.
Pe ansamblu, în cele 120 de ţări cărora Fitch le atribuie un rating suveran, scăderea ar urma să fie de două puncte procentuale, la egalitate cu 2008 pentru cel mai important efect inflaţionist din ultimii 20 de ani.
„Ar fi o exagerare să susţinem că datoria este „redusă de inflaţie”, cel puţin la nivel global, dar o inflaţie ridicată este cu siguranţă de ajutor”, susţin analiştii Fitch, James McCormack şi Ed Parker.
Potrivit Fitch, datoria guvernamentală globală îşi va continua creşterea ajungând la 88.000 de miliarde de dolari la finele lui 2022. În contrast, raportul datorie guvernamentală/ PIB la nivel global a atins un vârf de 93,4% în 2020 şi ulterior a scăzut uşor ca urmare a creşterii puternice a PIB-ului, combinată cu inflaţia ridicată şi îmbunătăţirea balanţei primare.