Agenție de recrutare: Aproape două treimi dintre cei care își caută un loc de muncă vor salarii mult mai mari decât sunt dispuse firmele să ofere

bani, salarii, calcul pixabay.com sursa foto: Pixabay.com

Mulți dintre cei care sunt în căutarea unui loc de muncă au așteptări salariale nerealiste. Acest lucru se întâmplă cu aproximativ 65% dintre candidați, consideră Cristina Profeanu, consultant în domeniul resurselor umane și CEO al unei agenții de recrutare.

„Un salariu de 5.000 – 6.000 de lei net pentru funcția de contabil senior este acum considerat nesatisfăcător de către majoritatea angajaților, care se așteaptă să fie remunerați cu 7.000 – 8.000 de lei net. Un alt exemplu, o ofertă salarială de 9.000 de lei net pentru poziția de inginer în construcții și proiectare cu peste 5 ani experienta este respinsă de majoritatea candidaților. Această situație, apărută în urmă cu aproximativ patru luni, este valabilă toate pozițiile scoase pe piață”, spune Cristina Profeanu.

De altfel, tot mai mulți salariați vor salarii mai mari, tendință evidențiată lunile trecute și de un studiu elaborat la nivel global de EY. Astfel, deși 42% dintre angajați susțineau că au nevoie de majorarea salariului, doar 18% dintre angajatori erau de acord cu ei.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

„Salariul trebuie să fie direct proporțional cu abilitățile și competențele angajatului, însă nu trebuie ignorate posibilitatile angajatorului. Cei mai căutați sunt angajații cu vârste cuprinse între 30 și cel mult 40 de ani, dar aceștia sunt și cei mai pretențioși. În general, angajatorii evită persoanele foarte tinere, din cauza lipsei de experiență, dar și persoanele trecute de o anumită vârstă. Chiar dacă angajatorii sunt dispuși să majoreze bugetele, ei se așteaptă ca angajații să aducă plus valoare”, adaugă Cristina Profeanu.

Creșterea inflației la 15,3% în luna august, modificarea codului fiscal și optimizarea costurilor de către angajatori au creat, în ultimele șase luni, o distanță semnificativă între oferta angajatorilor și solicitările candidaților, apreciază ea. 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Mai mult, numărul angajaților dispuși să renunțe la locul actual de muncă ajunsese în aprilie la 43%, față de doar 7% în urmă cu un an, potrivit studiului EY. 

În același timp, nouă din zece majorări salariale nu acoperă nivelul inflației, iar 56% dintre angajați apreciază că o mărire de salariu cuprinsă între 10 și 30% ar fi suficientă pentru diminua efectele inflației, conform unui sondaj BestJobs.

În ultimele șase luni, aproximativ 80% dintre candidați au devenit mai selectivi în ceea ce privește schimbarea locului de muncă și, pe lângă salarii mai mari, cer și posibilitatea de a lucra de acasă, un program flexibil de muncă sau beneficii extrasalariale. Totodată, angajatorii pun mai mult accent pe competențele avute deja și mai puțin pe formarea profesională a angajaților, mai arată Cristina Profeanu.