Agricultorii ies la proteste, după Paște. Asociație de fermieri: “Suntem pe marginea prăpastiei”

agricultura, fermier, teren agricol, recolta

Alocările bugetare pentru programele de sprijin în agricultură s-au înjumătăţit în 2021, faţă de 2020, despăgubirile de secetă nu au fost acordate, iar depozitele regionale şi sistemele de irigaţii riscă să fie scoase complet din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, spune președintele Asociaţiei Forţa Fermierilor, Vlad Macovei. În acest context, reprezentanții asociației au anunțat că vor demara, imediat după Sărbătorile de Paşte, demersurile de organizare şi autorizare a unui protest public al agricultorilor români din cauza subfinanţării cronice a sectorului, transmite Agerpres. Ar urma să aibă loc manifestări atât în Bucureşti, cât şi în principalele judeţe agricole ale României.

Consiliul Director al Asociaţiei Forţa Fermierilor a aprobat vineri constituirea unui grup de lucru care să se ocupe, începând cu 10 mai 2021, de structurarea demonstraţiilor publice ale agricultorilor.  Mai mult, asociația  propune tuturor organizaţiilor profesionale, patronale şi sindicale din sectorul agroalimentar să se alăture acestei acţiuni. “Suntem, la propriu, în al doisprezecelea ceas, pe marginea prăpastiei, iar pentru fermierii români dezastrul nu este doar pe termen scurt, agricultura riscă să intre într-un declin accelerat, pe termen mediu şi lung”, susţin reprezentanţii asociaţiei.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Forţa Fermierilor, Vlad Macovei, alocările bugetare pentru programele de sprijin s-au înjumătăţit în 2021, faţă de 2020, despăgubirile de secetă nu au fost acordate, iar depozitele regionale şi sistemele de irigaţii riscă să fie scoase complet din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). “Fermierii sunt loviţi din toate părţile. Despăgubirile de secetă nu s-au acordat, alocările bugetare pentru programele de sprijin s-au înjumătăţit faţă de 2020, depozitele regionale şi sistemele de irigaţii riscă să fie scoase complet din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Producătorii din sectorul vegetal sunt în imposibilitatea de a fructifica anul agricol prezent. Văcarii şi oierii dau ultimatumuri ministrului Adrian Oros. Sectorul de creştere a porcilor este în colaps. Legumicultorii sunt cu banii tăiaţi şi primesc, în schimb, doar promisiuni pe hârtie. La Ministerul Agriculturii, oficialii se consultă numai cu cine au chef, din mediul asociativ. Acesta este tabloul care ne face să credem că cineva îi urăşte, efectiv, pe fermierii români. Şi nu înţelegem de unde acest dispreţ pentru aceşti actori esenţiali din mediul privat, care asigură securitatea alimentară a acestui popor. Cu acest dispreţ la adresa sectorului agroalimentar, vom deveni complet necompetitivi la nivel european. În toate statele din UE, fermierii sunt sprijiniţi şi protejaţi cu peste măsură, doar la noi, nu. Despre ce relansare economică vorbim, cu fermierii aduşi în sapă de lemn?!” a spus Vlad Macovei, preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor.

Acesta susţine că revendicările membrilor Asociaţiei Forţa Fermierilor nu au conţinut politic, iar organizaţia nu va permite transmiterea de mesaje politice, indiferent că vor veni de la Putere sau din Opoziţie.

Asociaţia Forţa Fermierilor a organizat, în 18 şi 22 februarie 2021, două acţiuni de pichetare a sediului Ministerului Agriculturii pentru a protesta public faţă de neincluderea în Legea Bugetului de Stat din acest an a despăgubirilor de secetă, în ciuda promisiunilor repetate ale ministrului Agriculturii, Adrian Oros. Asociaţia Forţa Fermierilor este o organizaţie profesională din sectorul agroalimentar și care are membri din toate categoriile de fermieri.

sursa foto: Pexels/ Binyamin Mellish

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *