Agroserv Măriuţa, compania care deţine brandul Lăptăria cu Caimac, a încheiat primul semestru din acest an cu o pierdere netă de 646 mii lei/ Bugetul, revizuit cu pierderi majorate din cauza secetei

Laptaria cu Caimac, Agroserv Mariuta, BVB bursa Sursa foto: BVB

Agroserv Măriuţa, compania care deţine brandul Lăptăria cu Caimac, și-a anunțat rezultatele financiare pentru primul semestru din 2024. Potrivit raportului publicat pe site-ul BVB, valoarea vânzărilor în primele șase luni ale anului 2024 a fost de 42,3 milioane de lei, în creștere cu 17% față de perioada similară a anului 2023.

Spre deosebire de primul semestru al anului 2023, în prima jumătate a acestui an nu au fost înregistrate venituri semnificative din subvenții, acestea urmând a se reflecta în situațiile financiare din a doua jumătate a acestui an, mai notează raportul.

“Prima jumătate din 2024 a început promițător pentru agricultura din România, oferind indicii că acest sector își va reveni după un an dificil. Pentru această perioadă, am înregistrat rezultate în linie cu estimările inițiale pentru segmentele în care activăm, care ne dădeau speranțe pentru un buget 2024 realizabil. Totuși, începutul verii, care debutează cu recolta culturilor agricole, a arătat noi rezultate sub așteptări, ca urmare a secetei prelungite, care a cauzat niveluri extreme de calamitate, în special în zona sudică a țării, regiune în care sunt prezente și culturile vegetale ale Agroserv Măriuța. La acest moment, este evident că 2024 va fi un nou an plin de provocări pentru sectorul agricol din România și pentru compania noastră. “, a transmis Cornel Dănilă, directorul general al Agroserv Măriuța.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Cheltuielile de personal au crescut cu 23% față de aceeași perioadă a anului anterior, situându-se la 7,8 milioane de lei, datorita modificărilor legislative din toamna anului 2023 si datorită creșterii salariilor în vederea motivării și retenției angajaților. Cheltuielile cu amortizarea și ajustările de valoare au fost de 4,1 milioane de lei, o scădere de 14%.

Rezultatul operațional al companiei a scăzut cu 37%, până la 1,7 milioane lei. Veniturile financiare au scăzut cu 65%, până la 103 mii lei de lei. Această scădere a fost determinată de fluctuația mai mică și mai puțin favorabilă a cursului valutar (atunci când Compania înregistrează diferențe de curs valutar la soldurile în valută). Cheltuielile financiare au inclus, în principal, dobânda fixă la obligațiunile corporative, precum și dobânda variabilă aferentă creditelor bancare accesate de companie.

Rezultatul financiar înregistrat pentru primul semestru din 2024 a fost o pierdere de 2,4 milioane lei, o îmbunătățire cu 25% față de aceeași perioadă a anului 2023. Drept urmare, compania a încheiat primul semestru din 2024 cu o pierdere netă de 646 mii lei, față de pierderea netă de 399 mii de lei înregistrat în prima jumătate a anului 2023, rezultatul net fiind egal cu cel brut.

Agroserv Măriuţa mai spune în raport că se așteaptă la alte pierderi și din cauza secetei: “Este important de precizat faptul că la data redactării prezentului raport, întreaga cultură de porumb, adică aproximativ 900 de hectare, este calamitată în proporție de 100% din cauza secetei care a afectat sudul țării, unde Compania își desfășoară activitatea agricolă.(…) Conform estimărilor, la nivel național aproximativ 2 milioane de hectare cultivate cu porumb și floarea soarelui au fost afectate de seceta din acest an. Aceste pierderi nu se reflectă încă în bilanțul la final de S1, dar au un impact major asupra veniturilor anticipate din această activitate.” În plus, condițiile meteorologice nefavorabile din acest an se regăsesc și pe lista riscurilor pentru al doilea semestru.

Drept urmare, bugetul a fost revizuit cu o cifră de afaceri de 85,5 milioane lei, în scădere de la 89,5 milioane lei, și cu o pierdere de 4,79 milioane lei, în urcare de la 700 de mii de lei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: