Ajutor de stat pentru companiile aeriene care încep zboruri internaționale regulate pe Aeroportul Internațional Maramureș

Redacția sept. 30, 2021 0 comentarii
avion, zboruri, calatorii, turism

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat românească în valoare de 1,2 milioane de euro destinată companiilor aeriene care încep zboruri internaționale regulate pe Aeroportul Internațional Maramureș în urma pandemiei de coronavirus.

Schema, în cadrul căreia ajutorul va lua forma unor subvenții directe de până la 800.000 de euro per întreprindere, a fost aprobată în temeiul cadrului temporar privind ajutoarele de stat.

Aeroportul Internațional Maramureș joacă un rol important în ceea ce privește conectivitatea regională și internațională a României. Sprijinul public va fi accesibil tuturor companiilor aeriene interesate care se angajează să opereze cel puțin două noi zboruri internaționale pe Aeroportul Internațional Maramureș.

Ajutorul se va aloca pe baza unei evaluări a numărului de destinații, a frecvenței zborurilor și a numărului estimat de pasageri atrași în primul an de operare. Schema este menită să sprijine activitatea acestor companii aeriene, precum și redresarea economică și viabilitatea structurală a regiunii în contextul pandemiei de coronavirus. Comisia a constatat că schema românească respectă condițiile prevăzute în cadrul temporar. În special, ajutorul (i) nu va depăși 1,8 milioane EUR per beneficiar; și (ii) se acordă până la 31 decembrie 2021.

Comisia a concluzionat că măsura este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE și cu condițiile prevăzute în cadrul temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.