Ajutorul social – un privilegiu pe termen lung sau o măsură temporară de sprijin?

tanase stamule

Ajutorul social trebuie văzut ca o modalitate de sprijin într-un moment critic din viaţa profesională a oricărui angajat care îşi pierde locul de muncă. Astfel, statul trebuie să vină în ajutorul cetăţeanului atunci când, punctual, are nevoie de ajutor, acordându-i acestuia un venit minim, pe o perioadă scurtă şi determinată de timp, până când acesta reuşeşte să îşi găsească un nou loc de muncă.

Pe lângă sprijinul financiar, şomerii trebuie să fie încurajaţi să reia activitatea de îndată ce noi oportunităţi apar. De aceea, cuantumul şi perioada acordării indemnizaţiei de şomaj împreună cu ajutorul social trebuie să fie corect stabilite. Atunci când sumele primite sub forma acestui ajutor sunt relativ suficiente pentru a menţine un nivel de trai similar celui anterior perioadei de şomaj şi când sunt acordate pe o perioadă de timp suficient de mare, oamenii au tendinţa de a se complace în situaţia confortabilă a şomajului, renunţând la a căuta activ un loc de muncă.

Mai mult, şomerii pot chiar să refuze oferte de muncă, în urma unui calcul destul de simplu pe care şi-l fac – dacă efortul depus la locul de muncă este superior sacrificiului bănesc reprezentat de diferenţa dintre salariul pe care l-ar obţine şi ajutorul de şomaj sau ajutorul social încasat, evident, şomerii vor alege să încaseze acel minim fără a munci, fără a se mai angaja. Cu atât mai mult cu cât acel ‘minim’ este din ce mai mare de la an la an, pentru că, să nu uităm, indemnizaţiile se calculeză ca procent din valoarea salariului minim brut pe ţară, care a cunoscut creşteri succesive în ultimii ani.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Dat fiind acest comportament indezirabil al şomerilor, costurile statului cu sprijinul acestora se poate mări semnificativ. Mediul de afaceri pierde la rândul său, prin faptul că procesul de recrutare devine anevoios şi costisitor. Aşa se întâmplă că firmele nu mai reuşesc să atragă forţa de muncă locală şi recurg frecvent la personal din diverse alte ţări, ceea ce implică totodată timpi mai mari de angajare şi costuri suplimentare pentru antreprenori.

Conform legislaţiei actuale şi Ministerului Muncii, definiţia şomerului presupune ca persoana să fie disponibilă să înceapă lucrul în perioada imediat următoare, dacă s-ar găsi un loc de muncă. Or, refuzul unui loc de muncă ar trebui să echivaleze cu pierderea statului de şomer eligibil pentru indemnizaţie de şomaj sau pentru ajutorul social. La nivel european, dar nu numai există, unele prevederi sau propuneri de a suspenda plăţile beneficiilor pentru acei şomeri care refuză în repetate rânduri să accepte oferte de muncă existente pe piaţă. Un exemplu este cel al Germaniei. Trebuie să existe motive suficient de întemeiate pentru ca unui şomer să i se acorde indemnizaţie de şomaj sau ajutor social în condiţiile în care există locuri de muncă disponibile la care are acces şi ale căror sarcini le poate îndeplini pe baza pregătirii, studiilor sau experienţei sale.

Tănase Stamule este conferențiar universitar doctor și decanul Facultății de Administrarea Afacerilor (cu predare în limbi străine) din cadrul Academiei de Studii Economice. Predă cursurile de Managementul Afacerilor și Management Intercultural, în limba germană și franceză.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Era util sa se spuna si sumele si perioadele efective si o solutie concreta.
    Asa toti suntem de acord ca somerii nu ar trebui sustinuti indefinit.

  2. Trebuie selectati mult mai atent cei carora li se ofera ajutorul de somaj, de foarte multe ori acestia sunt persoane in “putere” care ar putea in orice moment sa-si aduca contributia la economia noastra. Total de acord cu Domnul Decan, urmand exemplul Germaniei putem aduce forta de munca si in acelasi timp sa reducem numarul somerilor.

  3. Felicitări pentru initiativa si pentru abordarea echilibrata a subiectului! Cu experti in economie si implicati in problemele noastre zilnice, cum este cazul domnului Stamule, putem trece mai usor peste perioada grea prin care trecem. Cei fara loc de munca trebuie ajutati, bineinteles, dar doar daca este strict nevoie. Trebuie sa gasim solutii durabile si sustenabile in sprijinirea celor aflati in dificultate, iar cele enumerate in acest articol sunt cat se poate de eficiente si pot fi puse in practica imediat!

  4. Articolul este foarte informativ și relevant pentru situația actuală. Domnul profesor a punctat foarte bine importanța ajutorului social și ne-a arătat că acesta poate fi un sprijin real pentru cei care nu au un loc de munca. De asemenea, nu este corect ca prin cresterea salariilor, adica prin rodul muncii noastre ca si popor, sa creasca si veniturile lor. Ma refer strict la persoanele care pot munci, dar se “ascund” sub ajutorul de somaj.

  5. Un articol foarte bine scris si documentat! Multumim domnului profesor pentru ca ne aduce in atentie aceasta problema si ne ofera o perspectiva relevanta asupra ajutorului social. Trebuie sa urmam exemplele din vest, care au reusit deja sa rezolve aceasta problema si sa incercam sa le ajustam si la noi.

  6. eu o iau invers… platesc ca idiotu’ atat ca sa am o pensie sau servicii medicale, si statu’ imi da… nimic, sau 40%…plus ca imi distruge aia 40% si cu inflatia, cu taxele pe ce pot cumpara dupa cu cei 40%…
    Pe de alta parte, ne plangem ca nu mai avem forta de munca, importam din asia…

  7. Ajutorul social este una și cel de șomaj cu totul altceva. Le amestecați domnule conferențiar doctor !

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.