Cel mai probabil, alegătorii francezi îi vor mai acorda un mandat de 5 ani lui Emmanuel Macron, în alegerile de duminică. Însă avansul candidatei de extremă dreapta Marine Le Pen îi neliniștește pe investitori, arată o analiză CNN Business.
Sondajele arată că alegerile prezidențiale sunt mai strânse decât la precedenta confruntare dintre cei doi candidați, în 2017, iar investitorii se pregătesc pentru o victorie surpriză a lui Le Pen. Un astfel de rezultat ar zgudui a doua cea mai mare economie a Europei, pe măsură ce temerile de recesiune în regiune cresc.
O eventuală victorie a lui Le Pen ar putea aduce în piață un șoc mai mare decât Brexit sau decât efectul victoriei lui Trump în SUA, a declarat Michael Hewson, analist șef de piață la CMC Markets.
Într-o cercetare publicată marți, strategii de la Citi au evaluat la 35% probabilitatea ca Marine Le Pen să câștige. Aceștia au avertizat că un câștig Le Pen ar dăuna acțiunilor.
„Incertitudinea provine din riscul unei prezențe scăzute la vot, întrucât alegătorii de stânga refuză să-și dea votul lui Macron, chiar și cu riscul de a-i preda lui Le Pen”, au scris aceștia. „Prezența la vot este un factor pe care sondatorii îl consideră deosebit de greu de prognozat cu exactitate”.
Victoria lui Le Pen ar ridica imediat întrebări cu privire la legăturile politice și economice ale Franței cu Uniunea Europeană, chiar dacă ea a renunțat la angajamentul de a scoate țara din bloc. Obiectivele ei de politică – cum ar fi oprirea lucrătorilor străini să vină în Franța, ceea ce ar pune capăt libertății de circulație în Europa – ar putea crea în continuare conflicte serioase.
„Majoritatea politicilor [lui Le Pen] nu ar fi posibile în interiorul UE”, a declarat Grégory Claeys, de la Bruegel, un think tank din Bruxelles.
Acest lucru ar putea declanșa un „Frexit” sau o ieșire a Franței din Uniunea Europeană „din întâmplare”, a continuat el. Dacă Franța, sub conducerea lui Le Pen, ar continua cu politicile care încalcă legislația UE, el a prezis că va exista un exod de capital, pe măsură ce investitorii vor scoate numerar din țară, așa cum s-a întâmplat atunci când Marea Britanie a votat pentru Brexit în 2016.