Analiști CFA: Rata prognozată a inflaţiei a atins în aprilie un maxim istoric al sondajului

Inflatie

Rata prognozată a inflaţiei a atins, în aprilie, un maxim istoric al sondajului realizat lunar de CFA România, transmite asociația. În ceea ce priveşte deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022, valoarea medie a anticipaţiilor a crescut la 6,9%. Evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2022, s-a redus la 2,3% faţă de 5,9% cât s-a prognozat anterior.

“Pe fondul aversiunii la risc declanşată de invazia Rusiei în Ucraina, precum şi a inflaţiei ridicate, componenta de anticipaţii a indicatorului de încredere macroeconomică al Asociaţiei CFA România şi-a continuat scăderea şi în luna aprilie. De asemenea, anticipaţiile inflaţioniste au continuat să crească, rata prognozată a inflaţiei atingând un maxim istoric al sondajului. În ceea ce priveşte evoluţia ratelor de dobândă, participanţii la sondaj anticipează majorări suplimentare a ratei de dobândă de către Banca Naţională în următoarele 12 luni”, susţine Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

CFA precizează că indicatorul de încredere macroeconomică al Asociaţiei  a rămas constant, la valoarea de 40,9 puncte. Aceasta situaţie s-a datorat evoluţiei divergente ale celor două componente ale indicatorului. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 8,43%, în condiţiile în care răspunsurile au fost oferite anterior publicării raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 82% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0048 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0584 lei pentru un euro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Ponderea respondenţilor care cred că preţurile proprietăţilor imobiliare rezidenţiale din marile oraşe vor creşte în următoarele 12 luni a ajuns la 13%, cel mai mic nivel din noiembrie 2020, concomitent cu majorarea ponderii participanţilor care considera că preţul va scădea (47,8%, cea mai mare pondere din noiembrie 2020). În acelaşi timp, 73,9% dintre participanţii la sondaj consideră preţurile proprietăţilor rezidenţiale din principalele oraşe ca fiind supraevaluate.

În ceea ce priveşte deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022, valoarea medie a anticipaţiilor a crescut la 6,9%. Evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2022, s-a redus la 2,3% faţă de 5,9% cât s-a prognozat anterior.

Sondajul CFA este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participantii sunt membri ai Asociației CFA România si candidații pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Asociația CFA Romania are peste 250 de membri, deținatori ai titlului de Chartered Financial Analyst.

Comentarii

  1. Romanul, amator de bungee jumping fara coarda … E pandemie mare … ‘Cheltuiala’ e pe sistem nervos … Daca nu cheltuie, nu simt ca exista.

    Romanul, cel mai mare consumator de benzina din UE … Ii arde Cola … Flora microbiana total dezechilibrata … Mersul pe jos e rusinos.

    Ar mai fi multe de zis dar lipseste ceva fundamntal legal …
    Exista ceva extrem de natural care are un potential inimaginabil de-a vindeca sufletele putrede si nu ma refer la canabis … Se mai gasesc prin Carpati dar nu-s pt. oricine … Intr-un final, scot raul din tine …

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.