Preţurile petrolului vor creşte în continuare în această săptămână, din cauza întârzierii încheierii discuţiilor nucleare între Iran şi statele Occidentale şi implicit a posibilei reveniri a ţiţeiului iranian pe pieţele globale, care suferă deja de întreruperile aprovizionării ruseşti, au spus analişti citaţi de Reuters, transmite News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Discuţiile pentru relansarea acordului nuclear convenit în 2015 de Iran cu puterile mondiale au intrat duminică în incertitudine, ca urmare a cererilor Rusiei pentru o garanţie a SUA că sancţiunile cu care se confruntă cu privire la conflictul din Ucraina nu vor afecta comerţul său cu Teheranul.

China a ridicat, de asemenea, noi cereri, potrivit unor surse.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Ca răspuns la solicitările Rusiei, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat duminică că sancţiunile impuse Rusiei din cauza invaziei sale din Ucraina nu au nimic de-a face cu un potenţial acord nuclear cu Iranul.

Săptămâna trecută, indicele de referinţă Brent a crescut cu 21%, până la 118,11 dolari pe baril, iar preţul ţiţeiului american a avansat cu 26%, până la 115,68 dolari, niveluri care nu au mai fost atinse din 2013 şi, respectiv, 2008, în timp ce Rusia are probleme să vândă petrol pe fondul unor noi sancţiuni.

“Iranul a fost singurul factor real de scădere a preţurilor pieţei, dar dacă acordul cu Iranul va fi amânat, am putea ajunge la fundul tancurilor petroliere mult mai repede, mai ales dacă livrările ruseşti vor rămâne în afara pieţei pentru mult timp”, a spus Amrita Sen, de la firma de consultanţă Energy Aspects.

Sen a spus că preţul petrolului Brent ar putea creşte luni la 125 de dolari pe baril, apropiindu-se rapid de maximul istoric de 147 de dolari, văzut ultima dată în 2008.

Analişti ai JP Morgan au declarat în această săptămână că preţul petrolul ar putea urca la 185 de dolari pe baril în acest an.

Statele Unite şi partenerii europeni analizează interzicerea importurilor de petrol ruseşti, a declarat duminică secretarul de stat al SUA Antony Blinken, dar a subliniat importanţa menţinerii aprovizionării constante cu petrol la nivel global.

Potrivit analiştilor, chiar dacă va fi încheiat acordul nuclear cu Iranul, va dura câteva luni pentru a restabili fluxurile de petrol.