Analiștii financiari se așteaptă la o inflație de 7-8% până la finalul anului. BNR va crește din nou dobânda cheie în noiembrie

Inflatie

Asociația Piețelor Financiare (ACI Romania) arată, într-o analiză, că așteptările pentru lunile finalului de an sunt ca inflația să ajungă în intervalul 7-8%, fiind de așteptat ca Banca Națională a României (BNR) să majoreze dobânda cheie la ședința din noiembrie, care va avea loc marți, 9 noiembrie.

„În luna octombrie principalii factori de influență in piața financiară au fost inflația și reacția politicii monetare vizavi de ea, pe când situația politica incertă s-a menținut ca un element secundar de influență, dar nu a mai cauzat volatilitate ca la debutul ei în septembrie. În general, evoluția randamentelor în luna octombrie a consemnat creșteri semnificative pe toate instrumentele, pe când cursul de schimb EURRON s-a menținut la un nivel relativ constant în jurul valorii de 4,95”, arată analiștii.

Potrivit ACI România, în ceea ce privește inflația, luna septembrie a consemnat un nivel de 6,3%, iar așteptările pentru lunile finalului de an sunt în intervalul 7-8%, în condițiile în care vom asista la o majorare a prețurilor din zona energiei – gaze, electricitate, combustibil și asigurărilor.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Ca o consecință a creșterii inflației peste așteptări, la începutul lunii octombrie BNR a început ciclul de creștere a dobânzii cu o prima întărire a politicii monetare de 25 de puncte de bază, așteptările fiind ca la ședința programată în luna noiembrie, Banca Națională a României să crească din nou dobânda cheie, posibil cu un increment mai mare. Tot în luna octombrie BNR a mai luat o măsură restrictivă pentru creditare și a decis majorarea cu 10% a avansului la creditele ipotecare pentru investiții imobiliare”, arată analiștii.

În octombrie, Ministerul Finanțelor Publice a emis 3,3 miliarde de lei ceea ce reprezintă mai puțin decât suma anunțată de 5,6 miliarde și decât noționalul emis în septembrie, în condițiile în care cererea, atât de la investitorii locali, cât și de la cei străini s-a menținut scăzută.

„Această evoluție nu este deocamdată îngrijorătoare în condițiile în care execuția bugetară la septembrie este sub așteptări, deficitul fiind la nivelul de 3,77%, iar prima tranșă din PNRR, de 3,8 miliarde de euro, ar putea fi accesată până la finalul anului. Chiar și în condițiile unei emisiuni sub ținta pe piața primară, în piața secundară randamentele au urcat pe toată curba dar mai ales pentru scadențele apropiate (creștere de aproximativ 75 puncte de bază pentru scadențe de până la 7 ani). Randamentele obligațiunilor pe termene lungi au crescut într-un ritm mai lent, ele situându-se oricum la un nivel mai ridicat și fiind susținute și de o oarecare cerere de la investitorii străini. În general tendința curbei a fost de aplatizare la un nivel mai ridicat”, arată ACI România.

Pe piața monetară interbancară, în ultima lună, curba randamentelor a înregistrat creșteri semnificative. În condițiile în care BNR a crescut dobânda de bază cu 25 de puncte de bază și lichiditatea este la un nivel scăzut, randamentele au crescut de la 20 puncte de bază la durate foarte scurte (overnight) până la peste 50 de puncte de bază la depozite de peste 6 luni. Această dinamică a fost determinată și de evoluția randamentelor implicite tranzacționate pe piața de swap valutar. Acestea au crescut semnificativ pe toate scadențele tranzacționate, cu incremente de la 50 puncte de bază la o lună până la 124 puncte de bază la un an.

În luna octombrie volatilitatea perechii EUR/RON a fost extrem de scăzută, intervalul de variație fiind în cea mai mare parte a timpului între 4,9450 si 4,9500. Această stabilitate s-ar putea prelungi, ținând cont că o depreciere a leului în raport cu euro ar pune presiune și mai mare pe rata inflației, conchid analiștii financiari.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: