Analiză BBC: De ce economia Statelor Unite devansează economia europeană

uniunea europeana, ue, statele unite, sua, bruxelles, washington, euroatlantic, diplomatie, steag Sursa foto: European Commission

În timp ce țările din întreaga lume s-au străduit să își revină din regresele economice provocate de pandemie, una dintre ele a ieșit deosebit de puternică. Cu o economie în creștere rapidă, o piață a forței de muncă puternică și o inflație în scădere, Statele Unite au depășit omologii lor din Europa și din alte părți, arată o analiză BBC.

În ceea ce privește PIB-ul, a înregistrat un avans de 3,3% în trimestrul al patrulea din 2023, depășind cu mult așteptările economiștilor de 2%.

Acest lucru a plasat SUA la 2,5% pe parcursul anului, depășind toate celelalte economii avansate și fiind pe cale să facă acest lucru din nou în 2024.

“SUA rezistă mult mai bine decât alte țări”, a declarat Ryan Sweet, economist-șef pentru SUA, Oxford Economics. “Se pare că motorul economiei americane continuă să funcționeze în ritm alert, acolo unde în alte națiuni se clatină.”

Experții spun că există mai multe motive pentru care SUA înregistrează performanțe mai bune decât alte națiuni.

1. Trimiterea de trilioane de dolari în economie

Atunci când pandemia Covid-19 a încetinit munca la birou și viața socială până aproape de oprire completă, țările au trebuit să caute soluții pentru a-și sprijini cetățenii blocați acasă – inclusiv pe mulți dintre cei care și-au pierdut locurile de muncă sau nu au putut lucra.

În martie 2020, Congresul s-a grăbit să adopte o lege de stimulare economică de 2,2 miliarde de dolari care a trimis bani în buzunarele lucrătorilor, familiilor și întreprinderilor americane. Au urmat alte două acte legislative pentru a menține întreprinderile mici pe linia de plutire și forța de muncă angajată.

Acesta a fost cel mai mare aflux de bani federali în economia americană din istorie. Aproximativ 5 miliarde de dolari au ajuns la toată lumea, de la persoane care au câștigat 600 de dolari în plus în indemnizațiile de șomaj săptămânale până la agențiile de stat și locale de transport în comun lipsite de bani fără navetiști.

“Cred că a existat o întreagă generație de factori de decizie politică care a ieșit din 2008 și 2009 cu lecția că, dacă nu faci lucruri mari și îndrăznețe, problemele durează mult timp”, a declarat Aaron Terrazas, economist-șef la Glassdoor.

“Dacă ești ezitant, prelungești durerea. Deci cred că acesta este unul dintre motivele pentru care răspunsul fiscal a fost mult mai energic de data aceasta.”

Acest stimulent este încă creditat cu susținerea cheltuielilor de consum, care reprezintă 70% din activitatea economică. Această capacitate de a cheltui în pofida inflației ridicate a fost un stimulent.

O parte din banii băgați în buzunarele gospodăriilor au ajuns în economiile excedentare, a declarat Ryan Sweet, un tezaur de război la care americanii pot apela atunci când au nevoie.

Mărimea acordului de salvare a SUA a eclipsat ceea ce au făcut alte țări, deși unele dintre ele, precum Japonia, Germania și Canada, au alocate de asemenea o sumă mare.

Țările europene au o plasă de siguranță socială mai solidă decât SUA și au reușit să adapteze programele existente fără a crește cheltuielile. Dar acest avantaj pe termen scurt nu a putut compensa diferența uriașă în ceea ce privește amploarea stimulentelor.

2. O piață a locurilor de muncă flexibilă

Inflația ridicată a fost o experiență dureroasă pentru mulți americani și a modelat viziunea acestora asupra modului în care se descurcă economia. Dar o piață a locurilor de muncă puternică a ajutat venitul disponibil, care este motorul din spatele cheltuielilor de consum.

Rata șomajului în SUA se menține sub 4% din februarie 2022, ceea ce este la nivelul minimelor istorice. Și, în timp ce prețurile au urcat vertiginos, salariile reale au crescut și ele. Gospodăriile cu venituri mici au înregistrat unele dintre cele mai puternice creșteri ale salariilor reale.

SUA s-au bucurat, de asemenea, de un vârf de productivitate în 2023, înregistrând cel mai rapid ritm de creștere din ultimii ani.

Julia Pollak, economist-șef la ZipRecruiter, atrage atenția asupra legislației flexibile a muncii, care a permis companiilor să reducă forța de muncă la începutul pandemiei. Acest lucru a fost dureros pe termen scurt pentru lucrători, dar a permis companiilor să se adapteze momentului și să investească în noi tehnologii.

Ea a citat exemplul hotelurilor, care au concediat lucrători și care nu au mai făcut angajări la nivelul de dinaintea pandemiei.

“Pur și simplu s-au schimbat foarte mult. Au introdus auto-checkout-uri și tehnologie de check-in mobil. Au redus frecvența curățeniei în camere, au eliminat room service-ul, pentru că acum clienții tind să prefere oricum să folosească Uber Eats și să ridice comenzi și livrări.”

Hotelurile au devenit mai suple, cu personal mai puțin, a spus ea, o schimbare care le-au ajutat să reziste, ceea ce, pe termen lung, este în beneficiul lucrătorilor.

SUA se bucură de un alt avantaj – capacitatea de a-și reaproviziona piața forței de muncă, în special prin imigrație, într-un moment în care pensionarea generației baby-boomer a încetinit creșterea populației.

Abordarea europeană a favorizat plata companiilor pentru a păstra lucrătorii pe statele de plată atunci când blocajele au paralizat întreprinderile. Programul de concediu din Marea Britanie a plătit angajaților 80% din salariile lor și a durat mai mult de 18 luni.

Ca urmare, în SUA a existat un șomaj mai sever, dar lucrătorii americani concediați au fost eligibili pentru indemnizațiile de șomaj nou extinse, care au trimis bani direct în buzunare.

3. (In)dependența de energie

SUA este un exportator net de energie, iar experții spun că acest lucru a contribuit la forța economiei americane.

Când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022 și prețurile energiei au crescut vertiginos, Europa a absorbit impactul mult mai mult decât SUA. Germania, un important centru european de producție, a importat o mare parte din gazele naturale din Rusia prin conducta Nord Stream. Productivitatea sa a fost afectată.

Prețurile mai mari la energie au împins inflația în Europa, în ceea ce experții au numit un “șoc dublu” – pandemia și apoi Ucraina.

Impactul războiului din Ucraina asupra prețurilor la energie a fost mult mai grav în Europa decât în SUA, a declarat Ben Westmore, care supervizează supravegherea economiei americane pentru OCDE.

Prețul gazelor în Europa între începutul anului 2021 și 2022 a explodat cu ceva aproape 20%, spune el, în timp ce în SUA a fost de doar 3-4%.

El a subliniat că țările europene au înregistrat nu doar o creștere mai mare a prețurilor, ci și o mai mare propensiune a întreprinderilor de a le transfera consumatorilor.

“Amândoi acești factori au ajutat inflația din SUA să se tempereze într-o măsură mai mare decât în multe țări, în special în Europa”, a spus el.

 

Sursa foto: European Commission

Comentarii

  1. Crima organizata din varful UE modifica legea penala pentru a musamaliza devalizarea si fraudarea fondurilor de investitii, dezvoltare si inovatie, democratia SUA nu permite asa ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *