Analiză CBRE: 88% dintre tranzacțiile de investiții pe segmentul clădirilor de birouri din România de anul trecut au implicat proprietăți cu certificări verzi

angajati, munca, birou, companii Sursă foto: Unsplash

Circa 88% dintre tranzacțiile de investiții pe segmentul clădirilor de birouri din România de anul trecut au implicat proprietăți cu certificări de sustenabilitate, potrivit datelor CBRE România. Acest lucru face ca segmentul de birouri să fie cel mai reprezentativ atunci când vine vorba de clădiri cu standarde de sustenabilitate, urmat de logistică și retail.

Stocul de birouri „verzi” este semnificativ mai mare în România decât oriunde altundeva în Europa, ținând cont că 70% dintre clădirile de birouri dețin certificări verzi și 85% din spațiile de lucru sunt la rândul lor calificate ca fiind sustenabile.

„Observăm o tendință clară în Europa: chiriașii sunt foarte interesați și dispuși să plătească o chirie mai mare pentru spații de birouri sustenabile. Procentul poate varia de la 10% la aproape 30% în orașe precum Copenhaga, Barcelona sau Amsterdam. În România, acest procent este la mijloc, situându-se la 16,5%, dar am înregistrat și cazuri cu un procent mai mari. Avem companii care s-au relocat din clădiri mai vechi în clădiri verzi din aceeași zonă a Bucureștiului, plătind cu 25% în plus pentru un nou birou premium: de la 11 euro/mp la 14,5 euro/mp net. Acest lucru reflectă clar o tendință de relocare bazată pe sustenabilitate. O serie de chiriași stabili au luat decizii de relocare impulsionați de noile obiective de sustenabilitate corporativă pe care și le-au asumat. În acest moment vorbim despre o creștere, dar din momentul în care criteriile ESG devin o necesitate pentru chiriași, a fi verde s-ar putea să însemne a avea clădiri ocupate”, a declarat Luiza Moraru, Head of Property Management CEE la CBRE, la conferința CEDER 2022, care s-a desfășurat astăzi.

Un factor cheie care determină creșterea cererii de chirii premium este retenția angajaților, potrivit unui studiu realizat recent la nivel european pe teme de ESG. Acesta arată că 70% dintre mileniali, care reprezintă deja majoritatea forței de muncă, își asumă atât de mult această direcție încât spun că ar accepta un salariu mai mic pentru a lucra pentru o companie cu o viziune clară, pozitivă, în ceea ce privește sustenabilitatea.

De asemenea, 71% dintre persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă doresc să lucreze după pandemie pentru companii sustenabile, iar 86% dintre angajați preferă să sprijine sau să lucreze pentru companiile care sunt interesate de aceleași probleme ca și ei. În plus, 83% dintre investitorii chestionați se așteaptă la o creștere a cererii de clădiri sustenabile din partea chiriașilor.

Sursă foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *