Analiză: Ce impact ar putea avea retrogradarea istorică a ratingului SUA – o amenințare pentru statutul de lider financiar global?

drapel SUA dolari

Este posibil să nu existe ramificații negative majore de durată în urma retrogradării surprinzătoare a ratingului de credit al SUA de către Fitch în această săptămână – nu pentru economie, nu pentru consumatori și nu pentru capacitatea guvernului de a se împrumuta, potrivit unei analize CNN pe baza opiniilor experților.

Potrivit unei analize realizate de compania de brokeraj pe burse internaționale XTB, este pentru prima dată în peste 10 ani când o a doua agenție de rating a decis să coboare credibilitatea datoriei americane, provocând mișcări limitate pe piață. În același timp, decizia a provocat o indignare semnificativă în rândul autorităților americane.

În mod normal, atunci când scorul de credit ca și consumator scade – sau ratingul de credit ca și țară – există consecințe negative. Țara este percepută ca fiind mai puțin solvabilă, iar dacă dorește să împrumute bani, se va percepe o rată a dobânzii mai mare. Și, plata unei dobânzi mai mari va constrânge, la rândul său, și mai mult finanțele în viitor.

CNN prezintă câteva motive pentru care este puțin probabil ca Statele Unite să vadă acest tip de impact din cauza retrogradării Fitch.

Retrogradarea nu a fost o scădere uriașă

Fitch a redus ratingul de credit al Statelor Unite la AA+, de la ceea ce fusese un rating AAA, care era o notă excelentă. Fitch s-a alăturat astfel concurenței sale Standard & Poor’s, care a făcut același lucru în 2011, atunci când legislatorii au intensificat cu adevărat lupta politică permanentă pentru a decide dacă să mărească sau nu limita legală a datoriei țării.

„O scădere de la un rating AAA la AA+ este ca și cum ți-ai retrograda solvabilitatea de la extrem de bună la foarte bună”, a declarat Marc Goldwein, vicepreședinte senior și director principal de politici al Comitetului pentru un buget federal responsabil.

Cu alte cuvinte, ești considerat în continuare foarte solvabil. Iar în cazul Statelor Unite, care sunt încă considerate pe scară largă o investiție de refugiu în raport cu restul lumii, este puțin probabil ca acest lucru să se schimbe prea curând.

„Întrebați-i pe investitorii globali ale cui obligațiuni ar prefera să le dețină în cazul în care economia globală va fi în criză – sunt cele ale Trezoreriei SUA”, a declarat Mark Zandi, economist-șef la Moody’s Analytics, într-un mesaj pe Twitter, adăugând că, în opinia sa, decizia Fitch a fost „deplasată”.

Motivele invocate de Fitch pentru retrogradarea ratingului nu au fost o noutate

Pentru a explica de ce a retrogradat Statele Unite, Fitch a citat „deteriorarea fiscală așteptată în următorii trei ani, o povară a datoriei publice generale ridicată și în creștere, precum și erodarea guvernanței în raport cu omologii cu rating „AA” și „AAA” în ultimele două decenii, care s-a manifestat prin blocaje repetate privind limita de îndatorare și rezoluții de ultim moment”.

Nu este o noutate pentru nimeni că datoria Statelor Unite se află pe un curs nesustenabil și că legislatorii au ales modalități disfuncționale și neproductive de a aborda acest fapt.

Din acest motiv, retrogradarea ratingului Fitch a fost în mare parte respinsă de economiști și analiști, mai ales că vine la două luni după ce legislatorii au ajuns la un acord privind creșterea limitei de îndatorare și reducerea deficitelor cu 1.500 de miliarde de dolari în următorul deceniu.

„Secretarul Trezoreriei, Yellen, a descris (n.r- datele folosite de Fitch) ca fiind „depășite”, iar aceasta este foarte probabil și poziția pieței”, a declarat Jamie Dutta, analist de piață la compania de brokeraj Vantage. „Majoritatea marilor deținători de titluri de Trezorerie se vor fi pregătit deja pentru această mișcare pentru a evita vânzările forțate și, dacă este cazul, cererea de refugiu susține titlurile de Trezorerie americane pe termen scurt.”

Mai mult, a adăugat Dutta, „acțiunile se îndreptau în jos chiar înainte de retrogradare, din cauza unor rezultate slabe în unele comunicate de profit”.

George Mateyo, director de investiții la Key Private Bank, crede, de asemenea, că mișcarea Fitch nu va face o mare diferență pe piețe.

„Ratingul de credit al Fitch este o expresie a probabilității de neîndeplinire a obligațiilor de plată. Dar riscul unei intrări în incapacitate de plată a SUA este încă foarte scăzut și, prin urmare, nu considerăm că această retrogradare va avea un impact de durată asupra pieței. Credem că titlurile de trezorerie americane sunt sigure și vor continua să joace un rol cheie în portofoliile multor investitori”, a declarat Mateyo.

Au contat reducerile de rating din alte țări?

Potrivit unei analize realizată de analiștii de la XTB, există unele economii care nu au avut niciodată o scădere în ratingul AAA, printre care Australia, Suedia sau Germania. Pe de altă parte, în istoria recentă au existat modificări negative ale ratingului anumitor țări, cauzate de diverși factori.

În cazul Canadei, de exemplu, a existat o creștere semnificativă a cheltuielilor și, prin urmare, a datoriei în timpul pandemiei. În ceea ce privește Regatul Unit, aceasta a fost legată de referendumul pentru Brexit.

„Se pare că, în câteva zeci de ședințe de după retrogradarea ratingului, nu s-a observat un impact negativ. Foarte des, aceste obligațiuni au câștigat. Desigur, nu vrem să spunem că o retrogradare a ratingului este pozitivă pentru emitent. Cu toate acestea, astfel de decizii reflectă adesea doar schimbări graduale și au fost tratate de investitori ca un fel de confirmare, mai degrabă decât ca o nouă informație șocantă ”, se arată în analiza XTB.

Va avea loc o ieșire de capital din titlurile de datorie din SUA?

Potrivit unei analize realizată de analiștii de la XTB, politica de investiții a unor fonduri arată că banii pot fi investiți doar în cele mai sigure datorii cu rating AAA. De obicei, în calitate de comitete de investiții, acestea acordă atenție ratingului predominant, iar din această perspectivă, s-ar putea părea că decizia Fitch este esențială, deoarece ratingul predominant pentru SUA nu este AAA, ci AA+.

Piața actuală a datoriei SUA se măsoară la un volum aproape cinci ori mai mare decât piața totală a tuturor celorlalți emitenți guvernamentali cu un rating AAA din partea tuturor agențiilor. Dacă ne concentrăm asupra țărilor cu un rating predominant AAA, piața datoriilor SUA este aproape de patru ori mai mare. Prin urmare, o întrebare importantă se ridică:  unde s-ar duce banii din titlurile de datorie americane dacă managerii ar vrea să-i mute în mod mecanic? Deși este posibil ca datoria SUA să nu beneficieze de un statut special pentru anumite instituții, de multe ori este mai practic să ajusteze prevederile decât să se retragă complet din piața obligațiunilor SUA. În acest context, este de remarcat că obligațiunile guvernamentale care au menținut un rating AAA pot fi de un interes deosebit pentru investitori, având în vedere că numărul lor este în scădere.

Potrivit analiștilor XTB, este posibil ca decizia Fitch să nu declanșeze în prezent mișcări mari de piață. Chiar și cele din prezent sunt rezultatul momentului surprinzător în care a apărut, nu al raționamentului din spatele ei. Cu toate acestea, este un fel de semn al neacceptării a politicii economice americane.

„Finanțarea deficitului nu va deveni imediat o problemă pentru Washington. Dolarul nu-și va pierde statutul de monedă de rezervă în urma deciziei Fitch, cel puțin nu pentru mulți ani. Această decizie trebuie privită ca un avertisment că hegemonia financiară a SUA va scădea dacă nu vor fi făcute schimbări. Acest lucru ar putea fi valabil chiar și în cazul unei politici economice solide în fața concurenței tot mai mari din partea Asiei. Pe de altă parte, Fitch semnalează riscuri care ar putea accelera trecerea ștafetei de lider”, transmit analiștii XTB.

Poate că datoria SUA este mare, dar economia americană merge bine

În timp ce situația datoriei SUA poate fi nesustenabilă și negativă pentru perspectivele viitoare ale Statelor Unite, economia americană – în special în raport cu alte economii dezvoltate – se descurcă destul de bine.

Inflația se află la cel mai scăzut nivel din primăvara anului 2021, iar creșterea economică, măsurată prin produsul intern brut, a fost una robustă, de 2,4 % pe o bază anualizată, în trimestrul al doilea.

Între timp, zona euro a ieșit abia recent dintr-o recesiune care a început în ultimul trimestru al anului 2022. Și, în raport cu alte națiuni din G7, economia SUA a menținut de departe cea mai puternică creștere a PIB-ului.

În timp ce economiștii consideră că situația datoriilor este nesustenabilă pe termen lung, în acest moment, ei cred din ce în ce mai mult că economia SUA va avea o „aterizare ușoară” – ceea ce înseamnă că nu va intra în recesiune, chiar dacă Rezerva Federală a majorat ratele dobânzilor de 11 ori din martie 2022 în încercarea de a limita inflația.

Acestea fiind spuse toate acestea, retrogradarea Fitch nu este un aspect grozav pentru prima economie a lumii. Și poate fi un precursor al lucrurilor care vor urma.

„Retrogradarea Fitch ar putea stabili un precedent pe care să îl urmeze și alți omologi ai săi în materie de rating de credit”, a declarat pentru CNN José Torres, economist senior la Interactive Brokers.

În cazul în care Moody’s Investors Service se alătură Fitch și S&P și retrogradează SUA cu una sau mai multe trepte, acest lucru ar putea face o diferență mai mare, a spus Torres. 

„Retrogradările în toate cele trei mari agenții de rating de credit ar putea avea un impact negativ asupra piețelor de acțiuni și de rate, deoarece ar crește costul capitalului atât pentru corporații, cât și pentru Trezorerie.”

Mai mult decât retrogradarea, situația fiscală ar putea afecta portofelele pe termen lung

În timp ce acțiunile au înregistrat o vânzare miercuri, iar randamentele titlurilor de Trezorerie pe 10 și 30 de ani au atins cele mai ridicate niveluri din noiembrie, în joc au fost și alți factori în afară de retrogradarea Fitch.

În orice caz, ar putea urma câteva zile de volatilitate. Dar, ca și în cazul oricărei alte informații negative sau preocupări care mișcă piețele, dacă sunteți un investitor pe termen lung, nu este niciodată o idee bună să tranzacționați pe baza știrii în sine, deoarece rămânerea pe piață este o strategie mai eficientă pentru crearea unei securități financiare decât încercarea de a cronometra piața.

Cu toate acestea, dacă randamentele obligațiunilor americane încep să urce mult mai mult și rămân acolo pentru că investitorii continuă să reacționeze negativ la retrogradare, acest lucru poate avea un impact mai larg, făcând acțiunile mai puțin atractive decât obligațiunile.

În acest caz, „evaluările activelor ar fi supuse unei presiuni semnificative, deoarece piața cu venit fix ar servi drept o alternativă și mai puternică pentru investitori”, a declarat Torres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *