Analiză Colliers: Sectorul hotelier din România s-a redresat în 2023, graţie turismului de agrement 

Hotel, turism Sursa foto: Pexels

Numărul de turişti români care s-au cazat în structurile hoteliere din România a ajuns la aproape 7 milioane, în 2023, foarte aproape de nivelurile record şi peste media din anii de dinaintea pandemiei, arată rezultatele unui raport publicat, marţi, de Colliers, scrie Agerpres.

În acest context, sectorul hotelier a continuat să se redreseze, cu o creştere susţinută a turismului de agrement. Totodată, în vara anului 2023, nivelul traficului aerian de pasageri l-a depăşit pe cel din 2019, stabilind noi recorduri atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe mari din ţară.

Consultanţii Colliers precizează, însă, că redresarea turismului internaţional în România nu a fost la fel de rapidă precum cea a turismului intern, numărul turiştilor străini care sosesc în ţară menţinându-se cu aproximativ 25% sub nivelul anterior pandemiei. Astfel, având în vedere în special cele aproape 2.000 de camere care ar putea fi livrate în perioada 2024-2026, specialiştii subliniază că piaţa se pregăteşte pentru o expansiune atât la nivel cantitativ, cât şi calitativ.

Potrivit sursei citate, în Bucureşti, hotelurile de 4 şi 5 stele au rămas cel mai activ segment în 2023. Astfel, venitul mediu zilnic pe cameră disponibilă (ADR) a crescut cu 15% -20% pe tot parcursul anului, suplimentar faţă de creşterea de 57%, înregistrată în 2022, până la 126 euro/cameră/noapte, în zonele centrale, respectiv 82 euro/cameră/noapte în nordul Bucureştiului. De asemenea, ratele de ocupare în hotelurile competitive din Capitală au crescut cu aproximativ 10% în lunile de vară, dar în termeni anuali rămân uşor sub nivelurile de dinaintea pandemiei.

“În termeni de planuri de construcţie şi dezvoltare în domeniul ospitalităţii, deşi în 2023 a fost inaugurat doar un singur hotel nou relevant, Ibis Styles Airport, cu 84 de camere, în nordul Bucureştiului, iar fostul Hilton Athenee Palace a fost rebranduit ca Intercontinental, în următorii doi ani sunt aşteptate peste 20 de deschideri importante în România, totalizând aproape 2.000 de camere. Printre acestea se numără proiectul dezvoltat de One United, care va aduce un brand de lux cu 100 de camere pe strada Clemanceau – Ennismore, pe cand un alt dezvoltator a bătut palma cu un alt brand de lux Ascott, The Crest Collection, care va deschide un proiect cu 170 de camere lângă Palatul Parlamentului din Bucureşti. Noua colaborare cu Accor pentru Novotel Living va genera un aparthotel cu 150 de camere, programat să fie finalizat în 2025, iar Corinthia Grand Hotel Boulevard, cu 30 de camere, va fi, de asemenea, finalizat în viitorul apropiat”, se menţionează în raportul companiei de consultanţă imobiliară.

În acest context, Colliers consideră că perspectivele pe termen mediu rămân o provocare.

“Chiar şi fără a lua în calcul incertitudinile economice, hotelurile locale întâmpină obstacole din ce în ce mai mari, de la lipsa forţei de muncă (peste 10% dintre angajaţii hotelurilor centrale din Bucureşti sunt din străinătate, în special din Asia de Sud) până la schimbări semnificative ale costurilor de operare, precum cele din 2022, pe fondul creşterii preţurilor la energie. Dar, în general, viitorul pe termen lung se anunţă promiţător, ceea ce explică valul susţinut de proiecte noi”, conform cercetării.

 

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *