Analiză. Conso: Bursa, economia și piața imobiliară merg în pași diferiți/ Ordinea reacțiilor în recesiune: corecții de acțiuni, încetinire economică și, abia mai târziu, ieftiniri de proprietăți

calcule economie grafic Foto: Pexels

Dacă bursa anticipează o recesiune, piața imobiliară va reacționa cu întârziere, așa că vom vedea corecții la acțiuni, încetinește creșterea economică și peste 1-2 ani vom putea cumpăra proprietăți mai ieftine, anticipează analiștii de la platforma Conso.

“Cel mai bun exemplu vine din precedenta recesiune majoră. Criza subprime începuse în Stele Unite în 2007. Bursa românească a atins maximul în vara anului 2007, iar de atunci a început un ușor declin, dar economia mergea încă bine și am avut ritmuri anuale de creștere de peste 10% până la finalul anului 2008 când apar primele semne de alarmă (încetinire bruscă a creșterii), pentru ca 2009-2010 să fie ani de corecție, cu scăderi ale PIB-ului. Primele executări silite își fac simțită însă prezența din 2011 și din 2012 avem prețuri semnificativ mai mici la proprietăți imobiliare. Bursa își atinsese minimele însă în 2009, creșterea începând de la jumătatea anului respectiv. Cu alte cuvinte, bursa a atins minimul în 2009, economia în 2010, iar imobiliarele în 2012”, amintește analiza Conso.ro.

Deși nu este obligatoriu ca acest model să se păstreze fără variațiuni, există câteva elemente care par stabile și ar trebui luate în calcul, consideră analiștii. “Investitorii la bursă încearcă să fie cu un pas înaintea tututor și caută foarte atent semnale din economie sau din activitatea emitenților listați pentru a identifica primele semne de slăbiciune. Cum economia nu sare de la o creștere spectaculoasă la o scădere dramatică brusc, investorii vor începe să își marcheze profiturile sau să iasă din pozițiile deținute în momentul în care observă că economia încetinește sau dezechilibrele se acumulează. Vedem situația din acest an când bursele au început declinul când PIB-ul avea încă rate mari de creștere, dar acum se vorbește despre o încetinire semnificativă din 2023 și, în frunctie de ce ne mai rezervă contextul economic global, am putea experimenta o recesiune destul de serioasă pe fondul crizei din energie, dacă și criză datoriilor revine”, arată analiza.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Aceasta anticipează că bursa își va reveni însă mai repede decât economia, la primele semnale de inbunătățire a lucrurilor, fără a mai aștepta și primele raportări pozitive.

Pe de altă parte, imobiliarele au inerție mare. “Raportul dintre cerere și oferta dictează condițiile din piața imobiliară, iar o variabilă care influențează decisiv cererea este prețul creditului. Când creditele se scumpesc, piață imobiliară începe să tușească – mai întâi se reduc tranzacțiile, apoi acestea îngheață efectiv și în final trendul de scădere se instalează, acesta fiind accelerat în final de executările silite operate de bănci. De la creșterea dobânzilor până la primele executari silite pot trece mai multe luni, poate chiar ani, în funcție de politica autorităților (amânări la plata ratelor, etc) și de resursele acumulate de debitori”, notează reprezentanții Conso. Înghețarea tranzacțiilor este însă primul semn că se pregătește un declin mai important al prețurilor, iar cu o astfel de blocare a tranzacțiilor ne confruntăm în prezent.

Semne de încetinire și corecții în piața imobiliară

Luna septembrie a adus corecții de preț pe anumite segmente ale pieței locuințelor, arată cel mai recent raport al platformei Imobiliare.ro. Astfel, în prima lună de toamnă, prețurile solicitate pentru apartamentele (noi și vechi) disponibile spre vânzare la nivel național s-au diminuat cu 1,6% față de luna anterioară.

De asemenea, datele de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară arată scăderi.

În luna septembrie 2022 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 62.054 de imobile, cu 3.668 mai multe față de luna august. Față de acum un an însă, cifrele sunt cu minus. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul tranzacțiilor în luna septembrie este cu 2.496 mai mic față de perioada similară a anului 2021. Au scăzut și ipotecite. Numărul ipotecilor, la nivel național, în septembrie 2022, a fost de 22.169, cu 3.680 mai mic față de septembrie 2021.

Semnalele încetinirii economiei

Banca Națională a României (BNR) vede o încetinire puternică a creșterii economiei în trimestrul III al acestui an, sub impactul escaladării războiului din Ucraina și al extinderii sancțiunilor asociate, semnalau reprezentanții BNR luna trecută. Mai multe AICI

O analiză de la începutul toamnei, realizată de cercetătorii de la Romanian Economic Monitor, la solicitarea Economedia, urmărea patru indicatori relevanți: indicele sentimentului economic, indicii bursieri, așteptările de angajare și randamentul obligațiunilor de stat. Aceștia semnalează că urmează o încetinire semnificativă a creșterii economice în a doua parte a anului curent.

Mai multe aici:

GRAFIC. Criza din 2008 vs. perioada „pandemie-război-inflație-criză energetică”, în patru indicatori relevanți pentru prognoza economică. Ne pregătim sau nu pentru recesiune?

Potențialul de creștere e slăbit de o serie de factori. Pornind de la scăderea salariilor în termeni reali, ne putem aștepta la o scădere semnificativă a cererii până la finalul acestui an, anticipează economiștii de la Facultatea de Științe Economice a UBB Cluj, care urmăresc evoluția PIB, a inflației și a salariilor. Aceasta deoarece creșterea economică din primul semestru al acestui an a fost bazată în mare parte pe consumul intern. De asemenea, mai e de luat în calcul și faptul că celelalte țări europene luptă și ele cu o inflație ridicată, ceea ce va determina o scădere și a cererii externe. Mai multe date despre evoluția salarii/ inflație/ creștere economică AICI

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: