Analiză. Cum a început anul pe piața rezidențială? Platformă de monitorizare șantiere: Peste 2600 de proiecte în primele două luni/ Dezvoltatorii încep să fie interesați de blocuri cu buncăre

santier si macarale

Peste 2600 de proiecte rezidențiale se aflau în diverse stadii de lucrări la nivel național, în primele două luni ale anului, arată datele centralizate pentru Economedia de IBC Focus, companie care monitorizează șantierele din România.

Mai precis, în ianuarie și februarie, au fost monitorizate 2611 proiecte rezidențiale, dintre care: 698 ansambluri rezidențiale, 820 blocuri, 26 case de vacanță și 1226 case și vile.

Cele mai multe dintre acestea, aproapte jumătate (1243 de investiții) sunt în stadiu incipient: intenție, proiectare, autorizare, licitație sau se află înainte de execuție. Mai sunt și 1024 în construcție și amenajare și 343 finalizate.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Sectorul imobiliar este în continuare activ, deși jucătorii din piață vorbesc tot mai des despre scumpirile accelerate ale materialelor de construcție, iar războiul din țara vecină adaugă necunoscute.

“Piața imobiliară este în continuă dezvoltare. Deși specialiștii vorbesc tot mai des despre scumpirile de materiale și servicii și chiar de creșteri considerabile în sectorul rezidențial, cererea pare a fi suficient de mare. Comparativ cu cifrele din anul precedent, observăm că vorbim în continuare de creșteri la momentul actual în materie de investiții. Așadar, și pentru 2022 ne așteptăm ca această curbă ce
urmărește evoluția să urce și să ne surprindă cu noi proiecte ambițioase din partea dezvoltatorilor. De asemenea, interesant de observat este și faptul că cifrele ne indică un interes sporit și pentru blocurile cu buncăre. Cel mai probabil situația tensionată de la graniță își spune cuvântul. Rămâne înă de văzut cât de ușor de convins vor fi în perioada următoare cumpărătorii și dacă vor decide că este un moment bun pentru o investiție rezidențială sau vor prefera să fie precauți dat fiind contextul actual”, spune, pentru Economedia, Mihaela Ghiorghiu, specialist PR la IBC Focus.

Top 5 proiecte în construcție după valoarea estimată, potrivit IBC Focus:

  1. Transilvania Smart City – ansamblu cu 4700 de apartamente din județul Cluj
  2. Maurer Residence – județul Mures
  3. Estoria City – București
  4. Coresi Avantgarden – Brașov
  5. Poitiers Towers – Iași

Domeniul rezidențial a fost cel mai activ segment al pieței și în 2021, ca număr de proiecte, deși ritmul de creștere a încetinit față de anul ptrecedent.

Majorarea a fost de 21,96% comparativ cu 38,8% în 2020. În 2021 s-au contabilizat 10.357 proiecte rezidențiale, în timp ce în anul anterior erau 8492 astfel de investiții.

Evoluția sectorului rezidențial pe regiuni și domenii, în 2021/ 2020:

 

Grafice Victa, IBC Focus

 

Creșteri mari de prețuri și în 2022

Preţurile materialelor de construcţii au crescut cu 60-80% în februarie 2022, comparativ cu septembrie 2021, a declarat, în această lună, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), Irinel Gheorghe, citat de Agerpres.

Vicepreşedintele FPSC a arătat că actuala criză a materiilor prime este unul dintre cei trei factori care au generat creşterea preţurilor. Alţi factori care au determinat această evoluţie ascendentă a preţurilor sunt majorarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale şi transportul.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: