Analiză Financial Times: Cum a eșuat încercarea Papei Francisc de a repara finanțele Vaticanului

Papa Francisc și mulțimea e oameni Sursa foto: Vatican News

Pe lângă conducerea spirituală a celor 1,3 miliarde de catolici din lume, regretatul Papă Francisc s-a confruntat cu o sarcină mai lumească: supravegherea finanțelor complexe și opace ale celei mai mici țări din lume, scrie Financial Times.

Francisc i-a șocat pe mulți din cadrul instituțiilor financiare ale Sfântului Scaun cu importanta sa campanie sa anticorupție, care a inclus un raid al poliției Vaticanului în 2019 asupra birocrației propriului oraș-stat pentru o afacere imobiliară discutabilă.

În ciuda acestor eforturi, succesorul său se confruntă cu o provocare financiară extrem de dificilă. Deși generează venituri din turism, donații și investiții, Vaticanul operează cu un deficit bugetar semnificativ, iar fondul său de pensii se confruntă cu un deficit structural uriaș.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Atunci când Francisc a preluat conducerea în 2013, finanțele Vaticanului fuseseră afectate timp de decenii de afaceri dezastruoase și de reclamații de conduită necorespunzătoare. Nicăieri acest lucru nu a fost mai evident decât la Istituto per le Opere di Religione (IOR), banca Vaticanului.

Fondată de Papa Pius al XII-lea în 1942 pentru a gestiona finanțele și investițiile Vaticanului și pentru a asigura secretul în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, scandalurile sale au cuprins legături cu Mafia și crima organizată, afirmații privind tranzacții cu aur nazist și legături cu moartea misterioasă a unui om cunoscut drept „bancherul lui Dumnezeu”.

Francisc și-a propus să o pună pe un curs diferit – adesea împotriva opoziției dure a birocraților Vaticanului, a tradiționaliștilor și a figurilor puternice din cadrul curiei care au beneficiat de pe urma status quo-ului.

„Rezistența la agenda de reforme a Papei Francisc a fost masivă, dar lucrurile la IOR s-au schimbat, pentru că noi am fost mai rezistenți decât rezistența”, a declarat pentru Financial Times Jean-Baptiste de Franssu, președintele băncii Vaticanului.

Banca Vaticanului este locul în care organizațiile catolice, cum ar fi ordinele religioase, organizațiile caritabile și diocezele, precum și clerul și angajații bisericii, au conturi. Aceasta administrează active ale clienților în valoare de aproximativ 5,4 miliarde de euro și a înregistrat un profit net de peste 30 de milioane de euro pentru anul 2023.

Creditorul deținut de Vatican funcționează separat de Administrația Patrimoniului Scaunului Apostolic (Apsa), un fond suveran de facto pentru Sfântul Scaun, administrația bisericii.

Al treilea pilon al finanțelor Vaticanului este fondul de pensii al Sfântului Scaun, un sistem de beneficii definite pentru angajații Vaticanului care avea o datorie nefinanțată de aproape 1,5 miliarde de euro în urmă cu un deceniu, conform rapoartelor financiare obținute de The Pillar, o organizație catolică de știri. Această cifră este probabil să fi crescut de atunci, a declarat acesta.

Francisc lasă o „moștenire mixtă” privind reforma financiară, a declarat Ed Condon, editor și cofondator al The Pillar. „La nivel instituțional, a făcut o treabă excelentă: Banca Vaticanului și Apsa erau sinonime cu practicile comerciale dubioase atunci când a venit el, iar acum au un certificat de bună purtare.

„Dar, pe de altă parte, Vaticanul nu este nici pe departe – ba chiar este mult mai departe – de a avea un buget echilibrat.”

Poate cel mai notoriu scandal istoric se referă la colapsul din 1982 al Banco Ambrosiano, cea mai mare bancă privată din Italia, în care banca Vaticanului deținea o participație. La acea vreme, creditorul Vaticanului era condus de arhiepiscopul american Paul Marcinkus, ale cărui cunoștințe financiare se rezumau la un curs accelerat de șase săptămâni la Harvard, după ce a fost numit în funcție în 1971.

Marcinkus a fost implicat în afaceri ilicite cu un bancher legat de Mafie și cu Roberto Calvi, puternicul șef al Banco Ambrosiano. Ulterior, s-a dovedit că Roberto Calvi făcuse parte dintr-o schemă de spălare a banilor prin intermediul unor societăți offshore, transferând plăți ilegale către partide politice italiene și finanțând tranzacții clandestine cu arme.

Colapsul Banco Ambrosiano a lăsat banca Vaticanului cu pierderi de aproximativ 250 de milioane de dolari. Cu puțin timp înainte, trupul lui Calvi a fost descoperit atârnând de schele pe podul Blackfriars din Londra. Avea cărămizi și pietre în buzunare, aproape 7/500 de lire sterline în numerar și mâinile legate la spate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Moartea lui Calvi a fost considerată inițial o sinucidere, dar un tribunal italian a constatat ulterior că a fost vorba de o crimă. Nimeni nu a fost condamnat pentru această moarte.

Trei decenii mai târziu, când Francisc a fost ales, banca Vaticanului era în continuare în dezordine. În acel an, directorul și directorul adjunct au demisionat după arestarea unui înalt cleric italian pentru corupție și fraudă. Moneyval, organismul de supraveghere al Consiliului Europei pentru combaterea spălării banilor, a avertizat că banca riscă să intre pe lista neagră.

Francisc și-a propus să rezolve această problemă, instituind un management financiar mai profesionist pentru a reduce influența clericală. În 2014, de Franssu, fost director executiv al Invesco Europe, a fost numit președinte al IOR, care își publicase primul raport anual cu câteva luni înainte. Mii de conturi bancare inactive au fost închise.

Dar procesul de reformă a fost turbulent. În 2015, Libero Milone, fost președinte al Deloitte în Italia, a fost numit auditor șef al Sfântului Scaun, dar a fost demis doi ani mai târziu, după ce a solicitat informații despre „sute de milioane de dolari” deținute în afara evidențelor contabile de entități legate de Vatican în Elveția.

Milone, care a intentat un proces pentru concediere abuzivă, a declarat că recâștigarea încrederii catolicilor în integritatea financiară a Vaticanului ar fi esențială pentru inversarea declinului donațiilor. Potrivit Vaticanului, acestea au scăzut cu 23 % între 2015 și 2019 și au continuat să scadă.

„Biserica va supraviețui doar dacă își va îndrepta finanțele”, a spus el. „Singurul mod în care își va îndrepta finanțele este dacă donatorii au încredere că acestea vor fi cheltuite pentru cauze corecte – în mod corect, în cantitatea corectă”.

Totuși, au existat progrese. Când de Franssu a preluat conducerea IOR, un singur creditor internațional era dispus să acționeze ca bancă corespondentă, furnizând servicii bancare în alte jurisdicții în numele său. „Acum sunt mai mult de 45”, a spus el.

IOR a inițiat acțiuni în justiție în mai multe jurisdicții împotriva fostului său manager de fonduri italian cu sediul la Londra, susținând că banca a fost fraudată în legătură cu o investiție imobiliară importantă din 2012 în Budapesta. Finanțatorul, Raffaele Mincione, a contestat pretențiile și a fost exonerat de fraudă într-un proces la Înalta Curte din Londra, deși judecătorul a constatat că Vaticanul avea motive să se considere „complet dezamăgit”.

În 2017, banca Vaticanului a aderat la inițiativa UE privind zona unică de plăți în euro pentru plățile transfrontaliere. Patru ani mai târziu, aceasta a obținut cel mai înalt rating Moneyval posibil pentru combaterea spălării banilor și a terorismului. La scurt timp după aceea, Francisc a decretat că toate activele gestionate pentru instituțiile Sfântului Scaun trebuie să fie supravegheate de bancă.

Autoritățile de la Vatican au semnalat activități suspecte care au dus la descoperirea unui scandal privind o dezvoltare imobiliară pe Sloane Avenue din Londra în care Vaticanul a investit din 2014, ceea ce a dus în cele din urmă la pierderi de 200 de milioane de euro pentru Sfântul Scaun.

În 2019, cardinalii au fost uimiți când poliția Vaticanului a făcut o percheziție la Secretariatul de Stat pentru Vatican, birocrația centrală a orașului-stat, în legătură cu investiția. Ancheta a dus la condamnarea cardinalului Giovanni Angelo Becciu, cândva o figură puternică, pentru mai multe capete de acuzare de deturnare de fonduri și fraudă.

Abordarea publică – Francisc a spus că „este pentru prima dată când oala este desigilată din interior și nu din exterior” – a fost „un șoc uriaș pentru unii în interior”, a spus de Franssu.

Ulterior, Francisc a lăsat Secretariatul de Stat fără investiții în valoare de sute de milioane de euro, plasând în schimb activele sale financiare sub controlul Apsa.

Apsa gestionează în prezent toate cele 5 000 de active imobiliare ale Sfântului Scaun, majoritatea în Roma, dar și proprietăți în Franța, Regatul Unit și Elveția. De asemenea, a preluat gestionarea donațiilor catolicilor din întreaga lume, un fond cunoscut sub numele de Peter’s Pence.

Activele administrate de Apsa se apropiau de 3 miliarde de euro în 2023. Acestea includeau active mobile – în principal obligațiuni pe termen scurt și numerar – și proprietăți imobiliare, dintre care doar 30 % erau închiriate în scopuri lucrative. Apsa a înregistrat profituri de 46 de milioane de euro în 2023, în creștere de la 38 de milioane de euro în anul precedent.

Majoritatea veniturilor Vaticanului provin din proprietăți imobiliare și din universități, școli și spitale catolice. Acestea au generat peste 65% din veniturile de 770 de milioane de euro ale Sfântului Scaun în urmă cu trei ani, cea mai recentă cifră disponibilă, potrivit Consiliului economic al Vaticanului.

Aproximativ 24 % au provenit din donații detaliate – fonduri alocate unei cauze specifice – și 6 % din pencele lui Petru. Restul a provenit de la banca Vaticanului și din turism.

Francisc a impus reduceri salariale cardinalilor și a încercat să țină în frâu alte cheltuieli. Vaticanul a vândut, de asemenea, unele active imobiliare, potrivit The Pillar. Dar declarațiile financiare pentru 2023 au arătat că deficitul operațional al Sfântului Scaun se ridică la 83 de milioane de euro. Fondul său de pensii a avertizat în noiembrie că nu va putea să își îndeplinească obligațiile pe termen mediu.

Conclavul pentru alegerea celui de-al 267-lea conducător al Bisericii începe săptămâna viitoare. În funcție de cel care va ieși triumfător, finanțele ar putea rămâne sau nu o prioritate absolută, a declarat o persoană apropiată de Vatican.

În cele din urmă, eforturile de reformă ale Papei Francisc l-au confruntat cu „metodologii înrădăcinate în Vatican” și cu „dușmănii profund înrădăcinate în jurul banilor”, a declarat Condon. „Banii înseamnă putere la Vatican … și o mare parte din aceștia sunt păstrați cu gelozie”.

El a adăugat: „În cele din urmă, Papa Francisc a fost într-un fel cucerit de marea mantră a Vaticanului: «dar întotdeauna am procedat așa». Iar problema este că modul în care au procedat întotdeauna îi conduce foarte aproape de marginea unei crize grave de lichidități.”

 

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.