Analiză: Guvernul vrea să impoziteze dobânzile la titlurile de stat. Printre posibilele implicații: Ar putea urma o reducere a dobânzilor la depozite/ Leul devine un pariu mai puțin atractiv

investitii bani Sursă foto: Dreamstime

Ultima varianta a pachetului de ajustări fiscale pregătit de autorități și ieșită în spațiul public prevede, printre altele, creșterea veniturilor bugetare prin impozitarea dobânzilor la titlurile de stat, subiect despre care Economedia a scris AICI. Care ar putea fi consecințele? Dobânzile bancare ar putea să scadă mai mult, iar românii care au titluri de stat în portofoliu își vor vedea profitul diminuat, în condițiile în care cei care vor achiziționa astfel de titluri ar putea fi taxați în curând de două ori – impozit pe dobândă și contribuție la sănătate, arată o analiză a platformei Conso.ro.

Atractivitatea investiției în titlurile de stat o reprezenta tocmai faptul că dobânzile la acest tip de plasament nu se impozitau, subliniază analiza Conso.ro.

“În cazul dobânzilor bancare la termen avem un impozit reținut la sursă de 10%, în cazul titlurilor de stat și obligațiunilor municipale nu există un astfel de impozit. Motiv pentru care pentru a compara dobânzile depozitelor cu dobânzile titlurilor emise de entitățile statului de fiecare dată trebuia să extragem impozitul din dobânzile depozitelor”, menționează analiza.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În nouă versiune apărută în spațiul public privind măsurile fiscale pregătite de autorități pentru a ține sub control deficitul bugetar apare și impozitarea cu 10% a dobânzilor la titlurile de stat și obligațiunile municipale, “practic punându-se pe picior de egalitate din punct de vedere fiscal aceste instrumente cu depozitele la termen”.

Dobânzile bancare ar putea să scadă mai mult

Ce se va întâmplă cu dobânzile bancare dacă Guvernul impozitează și obligațiunile de stat – vor rămâne pe loc pentru a reprezenta o alternativă și mai atractivă la plasamentele cu grad de risc mic oferite de stat sau se vor reduce la rândul lor pentru a păstra raportul din acest moment între depozite și titluri de stat? “Cel mai probabil va urma o reducere a dobânzilor la depozite dacă câștigul net din titluri de stat se reduce, băncile neavând probleme de lichidiate în acest moment în piață”.

Leul devine un pariu mai puțin atractiv

“Investitorii străini care pariau pe titlurile de stat românești se uită la dobânzile foarte bune și la stabilitatea cursului de schimb din ultima vreme. Dacă apare un impozit de 10% pe dobânda titlurilor de stat atractivitatea lor scade și sunt posibile exituri care să pună presiune pe cursul de schimb (se vor vinde lei pentru a fi transformați în euro, deci cererea de euro crește)”.

Și mai puțin profit pentru românii care au titluri de stat în portofoliu

Până în prezent, veniturile din dobânzi precum și alte categorii de venituri (din activități independente, investiții în piață de capital, chirii, dividende, etc) se cumulau, iar titularul datora CASS la nivelul a 6 salarii minime brute pe țară în cazul veniturilor obținute cuprinse între 6 și 12 salarii minime brute pe țară,  la nivelul de 12 salarii minime brute în cazul veniturilor cuprinse între 12 și 24 de salarii minime brute sau la nivelul de 24 de salarii minime brute pe țară, dacă obținea venituri de peste 24 de salarii minime brute pe țară. “Cum dobânzile la titlurile de stat nu se impozitau, acestea nu intrau în baza de calcul a contribuției de sănătate, ceea ce nu se va întâmplă de acum înainte dacă dobânzile la titlurile de stat devin impozabile. Cu alte cuvinte, cei care vor achiziționa titluri de stat ar putea fi taxați în curând de două ori – impozit pe dobândă și contribuție la sănătate, dacă depășesc cele 6 salarii minime brute pe țară din dobânzi sau alte venituri cumulate cu dobânzile”, notează analiza Conso.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: