Analiză în piața chiriilor: Cât plătești pentru un apartament în cele mai mari orașe din țară? În București ai nevoie de un buget mediu de 360 euro pe lună pentru a închiria o garsonieră

Panorama București Foto: Albertophotography/ Dreamstime

Activitatea pe piața chiriilor se menține la un nivel ridicat în această perioadă, arată o analiză a portalului Imobiliare.ro, care prezintă situația tarifelor în țară.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

“În orașe precum București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași sau Brașov, activitatea pe piața chiriilor se menține la un nivel ridicat, impulsionată de cererea constantă. Accesul mai dificil la creditare a prelungit durata medie a perioadei de închiriere, în timp ce preferințele chiriașilor s-au rafinat pe măsură ce a evoluat și oferta: se caută apartamente moderne, bine localizate, complet utilate, cu spații flexibile pentru muncă de acasă. De cealaltă parte, oferta rămâne insuficientă, iar diferențele între zone devin tot mai vizibile – zonele centrale și cartierele bine conectate atrag cele mai mari chirii, în timp ce periferia rămâne accesibilă, dar mai puțin căutată”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Principalele tendințe înregistrate la nivelul pieței în prima parte a acestui an au fost expuse în cel mai nou Raport Imobiliare.ro Market 360 “Piața imobiliară rezidențială, T1 2025”.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
  • Cele mai scumpe cartiere din România pot fi găsite în Capitală. Este vorba despre Primăverii și despre zona Aviatorilor-Kiseleff. Chiria medie atinge, în cazul apartamentelor, nivelul de 1.800 euro/lună;
  • Dacă până nu de mult Cluj-Napoca și București erau principalii rivali pentru titlul de cel mai scump oraș din țară pentru chiriași, în prezent Clujul pare că bate pasul pe loc. Chiar și în acest context, chiriile s-au majorat cu aproape 30% într-un an în cartierul în care se solicită în prezent cele mai mari chirii;
  • Calea Poienii din Brașov ajunge una dintre cele mai scumpe zone din țară pentru chiriași, depășind cu mult sumele solicitate în cartierul clujean unde se plătesc cele mai piperate chirii;
  • Chiriașii din Timișoara sunt tot mai dezinteresați de locuințele vechi. Oferta disponibilă pe piața locală este aproape la fel de extinsă ca la începutul anului trecut, spre deosebire de situația înregistrată în alte orașe mari din țară unde vedem scăderi masive. Mai mult, chiriile stagnează.
  • Proprietarii solicită chirii mai mici într-unele dintre cartierele constănțene, inclusiv în centrul orașului;
  • Cererea scade în cazul locuințelor vechi din Iași. Casele și apartamentele noi atrag, în schimb, tot mai mulți doritori. Oferta a crescut spectaculos pe acest segment;
  • Apartamentele cu 2 camere, cele mai căutate de către chiriași, pot fi închiriate cu prețuri relativ similare pe piețele imobiliare secundare din țară.

Situația în marile orașe, prezentată de Imobiliare.ro:

Cele mai scumpe cartiere din România sunt în București

Începutul anului 2025 a adus o creștere puternică a interesului pentru locuințele de închiriat din Capitală, dacă ne raportăm la situația înregistrată în perioada similară din 2024. Avansul a fost mai mare pe segmentul nou al pieței, pentru fiecare proprietate disponibilă pe Imobiliare.ro arătându-și interesul trei potențiali chiriași.

Oferta se menține cu mult sub pragul înregistrat în prima parte a anului trecut, chiar dacă numărul proprietăților listate la închiriere a crescut ușor în ritm trimestrial. Cei care și-au dorit să se mute cu chirie și-au putut alegere locuința potrivită din aproximativ 32.310 case și apartamente.

În București ai nevoie de un buget mediu de 360 euro/lună pentru a închiria o garsonieră și de 590 euro/lună pentru un apartament cu 2 camere. În cazul apartamentelor mai spațioase, cu 3 camere, viitorii chiriași trebuie să se aștepte să achite lunar o sumă medie de 850 euro/lună, potrivit Raportului Imobiliare.ro Market 360 “Piața imobiliară rezidențială, T1 2025”.

Cele mai scumpe zone bucureștene sunt Primăverii și Aviatorilor-Kiseleff. Cu o chirie medie solicitată de 1.800 euro/lună în cazul apartamentelor, acestea sunt campioane și la nivel național. La polul opus s-a aflat zona Costin Georgian-Lucrețiu Pătrășcanu unde chiria medie solicitată lunar de proprietari pentru un apartament este de doar 400 de euro.

Chirii cu aproape 30% mai mari în cel mai scump cartier din Cluj-Napoca

Interesul clujenilor pentru locuințele disponibile la închiriere a crescut considerabil în primul trimestru, dacă ne raportăm la situația înregistrată în același interval al anului trecut. Cererea s-a intensificat atât în cazul proprietăților vechi, cât și în cazul celor noi, un avans mai puternic fiind observat atunci când vorbim despre acestea din urmă

Oferta se menține la începutul anului la un nivel mai scăzut față de cel aferent trimestrului I 2024, în ciuda avansului considerabil întâlnit în ritm trimestrial. Aproximativ 5.790 de locuințe au fost listate la închiriere în primele trei luni ale acestui an pe Imobiliare.ro, dintre care doar 10% au fost proprietăți noi, finalizate în ultimii cinci ani.

La nivelul orașului, garsonierele pot fi închiriate cu 360 euro/lună, iar apartamentele cu 2 camere cu 550 euro/lună. Pentru închirierea unui apartament cu 3 camere ai nevoie de un buget mediu de 700 euro/lună.

Cea mai scumpă zonă din Cluj-Napoca a fost, la începutul acestui an, Borhanci. Chiria medie solicitată de proprietari celor care au dorit să se mute într-un apartament aflat aici a ajuns la 900 euro/lună. În acest cartier au putut fi observate creșteri accelerate ale prețurilor în ultimul an, analiza locuințelor intrate în piață indicând un avans cu aproape 30% la nivelul chiriilor solicitate de către proprietari.

Clujenii care vor să achite lunar sume cât mai mici își pot începe căutările în cartierul Mănăștur. Aici, bugetul mediu necesar închirierii unui apartament este de 500 euro/lună.

Cea mai scumpă zonă din Brașov peste Cluj-Napoca

Cererea pentru locuințele de închiriat a crescut în primele luni ale acestui an și în Brașov, atât față de situația întâlnită pe plan local în iarna lui 2024, cât și față de începutul anului trecut. Interesul chiriașilor pare să fie îndreptat din ce în ce mai mult spre locuințelele noi. Pentru fiecare proprietate de pe acest segment al pieței și-au arătat interesul, în trimestrul I, trei potențiali chiriași.

Aproximativ 2.430 de case și apartamente au fost listate pe Imobiliare.ro la închiriere, din total 510 fiind proprietăți noi, finalizate în ultimii cinci ani. Oferta a crescut considerabil pe segmentul nou față de finele anului trecut.

Chiria medie solicitată pentru o garsonieră din Brașov a ajuns la 350 euro/lună, iar cea aferentă unui apartament cu 2 camere la 500 euro/lună. Pentru un apartament cu 3 camere un chiriaș trebuie să achite, în medie, 650 de euro lunar.

Cea mai scumpă zonă din oraș, Calea Poienii, depășește în materie de prețuri cea mai scumpă zonă din Cluj-Napoca. Chiria medie solicitată brașovenilor pentru un apartament este de 1.000 euro/lună, cu 100 de euro mai mare față de cea aferentă cartierului Borhanci din Cluj-Napoca.

Trei potențiali chiriași pentru fiecare locuință nouă din Timișoara

Dacă în alte centre urbane majore ale țării românii par tot mai interesați de locuințele disponibile pe piața închirierilor, în Timișoara putem observa o ușoară scădere a cererii în cazul proprietăților vechi. În schimb, casele și apartamentele noi, finalizate în ultimii cinci ani, sunt tot mai atractive. Trei potențiali chiriași și-au arătat, în primele trei luni ale acestui an, interesul pentru fiecare astfel de proprietate listată pe Imobiliare.ro. Locuințele noi au reprezentat, însă, doar 16% din ofertă.

Numărul caselor și apartamentelor disponibile chiriașilor se menține, totodată, relativ stabil în comparație cu începutul lui 2024.

Chiriile stagnează la nivelul orașului în comparație cu finele anului trecut. Pentru a închiria o garsonieră un chiriaș trebuie să aibă la dispoziție un buget mediu de 250 euro/lună, iar pentru un apartament cu 2 camere de 420 euro/lună. Cei care își doresc să se mute în apartamente cu 3 camere trebuie să se aștepte să achite lunar o sumă medie de 500 euro.

O ușoară corecție de preț a putut fi observată în cea mai scumpă zonă din oraș, Cetate. Chiar și în aceste condiții, chiria medie solicitată de proprietari se apropie de pragul de 600 euro/lună. Cel mai accesibil cartier este Dâmbovița. Un apartament poate fi închiriat aici cu 365 euro/lună.

Chirii mai mici în centrul Constanței

Interesul pentru locuințele de închiriat a crescut cu 14% în primele trei luni ale acestui an în comparație cu nivelul înregistrat la începutul anului trecut. Pentru fiecare proprietate nouă scoasă în piață și-au arătat interesul, la fel ca în Timișoara, trei potențiali chiriași.

Chiar dacă oferta urmează un trend crescător față de finele anului trecut, numărul proprietăților noi se menține destul de limitat pe plan local. Dintr-un total de 3.410 case și apartamente disponibile potențialilor chiriași, doar 510 se încadrează pe segmentul nou al pieței, potrivit Raportului Imobiliare.ro Market 360 “Piața imobiliară rezidențială, T1 2025”.

Chiriașii plătesc, în medie, 340 euro/lună pentru o garsonieră, 500 euro/lună pentru un apartament cu 2 camere și 650 euro/lună pentru un apartament cu 3 camere.

Cea mai scumpă zonă din oraș este, la începutul acestui an, Faleza Nord, unde apartamentele se închiriază cu o sumă medie lunară de 695 euro. Chiriile s-au ieftinit ușor în centrul orașului, mai exact de la 700 la 650 euro/lună. Ieftiniri au putut fi observate și în zona în care chiriașii achită deja lunar cele mai mici sume de bani proprietarilor, Abator (Far). Un apartament poate fi închiriat cu 370 euro/lună.

Mai multe locuințe noi în Iași pentru potențialii chiriași

Interesul pentru locuințele de închiriat din Iași a scăzut la începutul acestui an, dacă ne raportăm la situația înregistrată pe plan local în trimestrul IV din 2024. O reducere a cererii a putut fi observată și în comparație cu începutul anului trecut. Strict în cazul locuințelor noi, însă, interesul a crescut.

Oferta de locuințe finalizate în ultimii 5 ani a crescut spectaculos de la un trimestru la altul și a ajuns să depășească inclusiv nivelul aferent începutului anului trecut. Oferta totală a urmat, de asemenea, o creștere atât față de trimestrul anterior, cât și în ritm anual. În total, 3.320 de case și apartamente au fost disponibile la nivelul pieței ieșene.

Proprietarii au ieftinit ușor chiriile în primele trei luni ale acestui an Astfel, bugetul necesar inchirierii unei garsoniere s-a redus de la 350 la 330 euro/lună, iar cel necesat pentru închirierea unui apartament cu 2 camere a scăzut față de finele anului trecut de la 450 al 440 euro/lună. În cazul apartamentelor cu 3 camere, chiria medie lunară a ajuns de la 550 la 520 euro/lună.

Cele mai mari chirii au fost solicitate ieșenilor care au vrut să se mute în centrul orașului. Un apartament poate fi închiriat, în medie, cu 550 euro/lună. Desigur, prețurile solicitate de proprietari diferă în funcție de facilități, dotări, vechimea imobilului și multe altele.

Cele mai accesibile apartamente de închiriat au fost disponibile în CUG. Chiria medie a ajuns aici la 397 euro/lună, fiind cu 6% mai ieftină decât în ultima parte a anului trecut.

Craiova: Bugetul mediu necesar pentru închirierea unei garsoniere a ajuns la 280 euro/lună, iar cel aferent închirierii unui apartament cu 2 camere la 400 euro/lună. Pentru un apartament cu 3 camere un chiriaș trebuie să scoată lunar din buzunar 500 de euro.

Oradea: Chiria medie solicitată pentru o garsonieră este de 220 euro/lună. Pentru un apartament cu 2 camere chiriașii trebuie să le achite proprietarilor o sumă medie de 400 euro/lună. Costurile cresc în cazul apartamentelor cu 3 camere. Chiria medie înregistrată la începutul anului în cazul acestora a fost 480 euro/lună.

Sibiu: O locuință de tip studio poate fi închiriată pentru suma de 300 euro/lună, în timp ce bugetul necesar pentru un apartament cu 2 camere se ridică la 400 euro/lună. Pentru închirierea unui apartament cu 3 camere o persoană are nevoie de un buget mediu de 500 euro/lună.

Galați: Cei aflați în căutarea unei locuințe de închiriat trebuie să se aștepte să plătească, în medie, 260 euro/lună pentru un studio, 400 euro/lună pentru un apartament cu 2 camere și 500 euro/lună pentru un apartament cu 3 camere.

Ploiești: O garsonieră poate fi închiriată cu un buget mediu de 300 euro/lună, în timp ce pentru un apartament cu 2 camere un chiriaș trebuie să scoată lunar din buzunar suma de 440 euro. În cazul apartamentelor cu 3 camere chiria medie solicitată de proprietari este de 500 euro/lună.

 

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.