Analiză în piața rezidențială: Apartamentele noi, la prețuri tot mai mari/ Bucureștiul e campion la scumpiri

Bucuresti panorama locuinte apartamente Foto: Albertophotography/ Dreamstime

Prețul mediu solicitat pentru apartamentele din Blocuri noi din Capitală era în aprilie cu 17% mai mare  față de acum un an, arată datele unei platforme imobiliare, care susține că Bucureștiul e campion la scumpiri între marile orașe. Clujul rămâne cel mai scump oraș din țară, iar apartamentele noi din Timișoara au ajuns să fie scoase la vânzare la prețuri care le depășesc pe cele din Capitală.

“Piața imobiliară dă semne de revenire încă din toamna anului trecut. Primăvara aceasta surprinde însă în ceea ce privește evoluția prețurilor, cu creșteri lunare susținute în majoritatea orașelor. Prețurile actuale sunt susținute de o creștere mare a cererii. Ne aflăm așadar într-un context de piață favorabil de achiziție, cu o prognoza de creștere a interesului și prețurilor în perioada următoare”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Bucureștiul, campion la scumpiri

Între marile orașe din țară, apartamentele noi s-au scumpit cel mai mult în București, conform platformei. Indicele Imobiliare.ro ne arată un avans cu 17% la nivelul prețului mediu solicitat pentru locuințele situate în imobile finalizate în ultimii 5 ani. Astfel, apartamente care se vindeau sub 1.590 de euro/mp util în aprilie 2023 pot fi cumpărate acum cu un preț mediu de 1.850 euro/mp util.

O majorare cu 5% a prețului mediu solicitat pentru apartamentele noi din Capitală a fost observată, totodată, în ultima lună. Aceasta indică un flux semnificativ de proprietăți noi intrate în piață cu prețuri mai mari.

În București există, în momentul de față, circa 50 de proiecte rezidențiale de diverse dimensiuni care au un termen de finalizare pe parcursul acestui an, potrivit informațiilor colectate de Imobiliare.ro. Cele mai multe apartamente noi ar urma să fie date în folosință în zona de nord a orașului, dar și în sudul și în vestul Capitalei. “Vorbim, astfel, despre extreme ale pieței, nordul orașului fiind cunoscut pentru proprietățile dezvoltate la standarde ridicate pentru care sunt solicitate unele dintre cele mai mari prețuri nu doar din București, ci și din țară, în timp ce în celelalte două zone cumpărătorii pot găsi unele dintre cele mai accesibile variante”, arată analiza Imobiliare.ro.

Interesul pentru proprietățile noi din Capitală, atât apartamente, cât și case, a crescut în primul trimestru al acestui an cu 22% comparativ cu intervalul similar din 2023, într-un ritm mai alert decât cel aferent locuințelor vechi, susține analiza. În același timp, cunoscutele probleme din relația autorităților cu dezvoltatorii au generat o scădere cu 15% a ofertei pe segmentul nou, până la 13.700 de proprietăți.

În ceea ce îi privește pe potențialii cumpărători care și-au îndreptat atenția spre apartamentele aflate în imobile finalizate începând cu 2020, cei mai mulți dintre ei au pus sub lupă oferta disponibilă în arealul Militari-Gorjului-Lujerului-Uverturii.

Expansiunea puternică pe segmentul rezidențial nou din sudul orașului a stârnit, de asemenea, interesul acestora, locul al doilea în clasament fiind ocupat de cartierul Berceni. Acesta a fost urmat îndeaproape de alt cartier din vestul orașului, Drumul Taberei.

Zona Ozana-Theodor Pallady din estul Capitalei, intens dezvoltată în ultimii ani atât pe plan rezidențial, cât și comercial a atras, la rândul său, un număr considerabil de potențiali cumpărători.

Mai este loc de creștere în Cluj-Napoca?

Cluj-Napoca este cel mai scump oraș din țară pentru cumpărătorii interesați de un apartament nou. Prețul mediu solicitat pentru aceste proprietăți a ajuns până la sfârșitul lunii trecute la 2.874 euro/mp util. Practic, o persoană care vrea să cumpere o locuință nouă plătește 164 de euro în plus pe metrul pătrat decât dacă ar opta pentru o proprietate disponibilă  pe piața veche.

Ce trebuie notat, însă, este avansul redus înregistrat în ultimele 12 luni la nivelul prețurilor, de circa 6%. Doar în Constanța prețurile s-au majorat într-un ritm mai lent.

Interesul potențialilor cumpărători a gravitat și în acest oraș către proprietățile noi la începutul anului. Cu toate acestea, locuințele vechi vin puternic din urmă, creșterea înregistrată la nivelul cererii fiind mai mare în cazul lor, arată datele Imobiliare.ro.

“Nu putem trece însă cu vederea modul în care se dezvoltă zona periurbană, dar și migrația unui segment al populației spre locuințele disponibile la marginea orașului în căutarea unor prețuri mai atractive”, notează analiza Imobiliare.ro

Cresc prețurile și în Brașov

Cumpărătorii interesați de achiziția unui apartament nou în Brașov plătesc acum prețuri cu 12% mai mari decât în perioada similară a anului trecut. În medie, poți cumpăra un apartament aflat într-un imobil finalizat în ultimii 5 ani cu 2.211 euro/mp util.

Chiar dacă locuințele noi costă mai mult, proprietarii au operat scumpiri mai semnificative în cazul locuințelor vechi. Majorările depășesc, de această dată, 18%. Cu astfel de prețuri Brașovul își păstrează poziția a treia în clasamentul celor mai scumpe orașe din țară pentru cei care își doresc să devină proprietari.

La începutul acestui an potențialii cumpărători și-au concentrat atenția pe proprietățile noi disponibile la nivelul pieței locale. A fost vizibilă, însă, o scădere cu 15% a cererii, fapt care ar putea indica o domolire a interesului de achiziție venit din partea micilor investitori. Oferta de proprietăți noi, chiar dacă a fost modestă cuprinzând doar 1.200 de locuințe, a crescut, lucru rar întâlnit în rândul marilor orașe.

Timișoara depășește Bucureștiul pe segmentul nou

Apartamentele noi din Timișoara au ajuns să fie scoase la vânzare la prețuri care le depășesc pe cele din Capitală, conform Indicelui Imobiliare.ro, după scumpiri cu aproape 15% în 12 luni. Pe piața rezidențială locală a putut fi observat, astfel, al doilea cel mai semnificativ avans la nivelul prețurilor în rândul marilor orașe din țară, depășit doar de cel înregistrat în București.

În prezent, un apartament finalizat în orașul de pe Bega în ultimii 5 ani poate fi cumpărat cu 1.885 euro/mp util.

Locuințele noi au fost, totodată, cele mai atractive pentru potențialii cumpărători în primul trimestru din 2024, în ciuda faptului că nivelul interesului pe plan local a fost mai restrâns decât la începutul anului trecut. Oferta de apartamente și case noi a inclus aproape 2.000 de unități în același interval de timp, fiind cu 19% mai bogată decât în trimestrul I din 2023.

 

Apartamentele s-au scumpit cel mai puțin în Constanța

Prețul mediu solicitat pentru apartamentele noi scoase la vânzare în orașul de pe litoral a înregistrat în ultimele 12 luni cea mai mică variație și a ajuns la 1.733 euro/mp util.

Interesul potențialilor cumpărători pentru proprietățile noi din Constanța a urmat o puternică tendință de creștere în prima parte a acestui an, dacă ne raportăm la situația înregistrată în perioada similară din 2023. Raportul dintre numărul de potențiali cumpărători existenți la nivelul pieței și oferta de proprietăți noi de pe plan local a fost mai mare aici decât în celelalte cinci centre regionale majore din România.

 

Scumpiri semnificative în cel mai ieftin oraș mare din țară

Apartamentele noi din Iași sunt acum considerabil mai scumpe decât anul trecut. Prețul mediu pe care îl achită cumpărătorii a ajuns la 1.629 euro/mp util, după o majorare cu 12% în ultimele 12 luni.

Chiar dacă locuințele noi se vând în continuare cu prețuri mai mari față de cele de pe piața veche, ritmul în care au crescut prețurile în cazul acestora din urmă este mai accelerat. Discutăm despre un avans cu circa 13% până la valoarea de 1.578 euro/mp util.

Începutul anului a adus o creștere cu 15% în materie de cerere pe piața locală, Iașiul depășind toate marile orașe din țară la acest capitol. Și de această dată, atenția potențialilor cumpărători a fost canalizată în primul rând pe apartamentele și casele noi.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. unde vad ‘analistii’ cresteri ale tranzactiilor din toamna anului trecut ???
    in Bucuresti s-au blocat multe din noile constructii si altele avanseaza cu greutate

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.